ίναι γνωστό το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Υπάρχει όμως και άλλο ένα λιγότερο γνωστό πρόβλημα. Η χώρα δεν έχει αρκετούς νίντζα.
Αυτό διαπίστωσε η δημοσιογράφος του Planet Money του National Public Radio, Σάλι Χέρσιπς, όταν επισκέφθηκε την Ίγκα, μια μικρή πόλη στην κεντρική Ιαπωνία, η οποία θεωρείται γενέτειρα της παράδοσης των νίντζα.

Η πόλη των περίπου 100.000 κατοίκων δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30.000 τουρίστες που θέλουν να συμμετάσχουν στο ετήσιο φεστιβάλ νίντζα, κατά τη διάρκεια του οποίου κάτοικοι και επισκέπτες ντύνονται με μαύρες στολές και διασκεδάζουν.
Μάλιστα, καθώς ο τουρισμός στην Ιαπωνία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς η πόλη σχεδιάζει να προωθήσει περαιτέρω τον συγκεκριμένο θεσμό. Ο δήμαρχος της πόλης μάλιστα αποφάσισε να μετακομίσει το δημαρχείο για να φτιάξει στη θέση του ένα δεύτερο μουσείο νίντζα. Και όλα αυτά με την χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας χρηματοδοτεί νίντζα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χέρσιπς.
Μόνο που τα φιλόδοξα αυτά σχέδια σκοντάφτουν σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι. Και αυτό σημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχουν εργάτες και υπάλληλοι για τις επιχειρήσεις αλλά ακόμη και αρκετοί νίντζα. «Υπάρχει έλλειψη νίντζα ή για να είμαστε πιο ακριβείς ανθρώπων που μπορούν να παριστάνουν τους νίντζα», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Και αυτό το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα δεδομένου ότι αφενός οι Ιάπωνες προτιμούν τα αστικά κέντρα και φεύγουν από την επαρχία και αφετέρου η ανεργία στη χώρα είναι μόλις στο 2,5%.
Το επάγγελμα του νίντζα είναι πολύ απαιτητικό γιατί μεταξύ άλλων χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση. «Όμως αυτή η δουλειά έχει πολλά να προσφέρει», σημειώνει η Χέρσιπς. «Πρώτα απ' όλα ο μισθός είναι άκρως ανταγωνιστικός. Σήμερα οι νίντζα μπορούν να βγάλουν από 23.000 έως 85.000 δολάρια τον χρόνο. Πρόκειται για πολύ καλές απολαβές. Καλύτερες και απ' αυτές που είχαν οι πραγματικοί νίντζα στο παρελθόν».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.