«Φωτιά» στην τσέπη των εκδρομέων αναμένεται να βάλουν τα ακριβά καύσιμα καθώς η τιμή βενζίνης έχει ήδη «πατήσει» τα 2 ευρώ το λίτρο σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας αλλεπάλληλα «κύματα» ακριβείας σε όλο τον κλάδο των μεταφορών.
Εκτός από τις οδικές μεταφορές, οι οποίες πλήττονται από την ακριβή βενζίνη, και τους ιδιώτες οδηγούς ΙΧ, οι οποίοι παράλληλα με τα «τσουχτερά» διόδια πρέπει να συνυπολογίσουν και τα ακριβά καύσιμα, εξίσου αυξημένες είναι και οι αεροπορικές μεταφορές.
Αν κάνει κάποιος μια έρευνα αγοράς στις γνωστές μηχανές αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων θα αντιληφθεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων ακόμη και για το εσωτερικό δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα ή δυο χρόνια ενώ έχουν μειωθεί και οι μεγάλες προσφορές που έκαναν κάποτε με πολύ συστηματικό τρόπο οι αεροπορικές.
Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών ενώ σταθερά πλέον κυμαίνεται μεταξύ 74 και 77 δολαρίων το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες.
Η αύξηση του κόστους καυσίμου αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα κέρδη και των ίδιων των αεροπορικών από το επόμενο έτος, όπως έχει προβλέψει ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών, Alexandre de Juniac.
Αν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε μια ανοδική τροχιά και ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι, τότε η κατάσταση για τις αεροπορικές θα είναι αρκετά δύσκολη, αναφέρει ο Juniac. Το μπρεντ βρίσκεται ήδη σε υψηλό τριετίας στα 77 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση των ναύλων προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος καυσίμου.
Η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι απόρροια των γεωπολιτικών εντάσεων, των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν αλλά και των αυξημένων φόρων (από τους οποίους πλήττεται ιδιαίτερα και η Ελλάδα).
Με βάση τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, την Πέμπτη 28 Ιουνίου η μέση τιμή λιανικής για την αμόλυβδη 100 οκτανίων έφθασε στα 2,005 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες, στα 1,942 ευρώ στο νομό Δωδεκανήσων, στα 1,910 ευρώ στο νομό Σάμου, στα 1,889 ευρώ στο νομό Χίου, στα 1,990 ευρώ στο νομό Ευρυτανίας, στα 1,808 ευρώ στο νομό Αττικής, στα 1,796 στο νομό Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου οι τιμές αναμένεται ότι θα αυξηθούν σε όλα τα καύσιμα.