Νέο αυστηρό μήνυμα απέστειλε, χθες Τετάρτη, στην Αθήνα η Γερμανία. Το Βερολίνο άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, αλλά διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή αποφάσισε ότι η ίδια Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της Επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Παρότι η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ακούστηκαν προτάσεις ακόμα και για απόρριψη της δόσης, κυρίως από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα ανάψει τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.
 
Error loading media:
File could not be played
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε και υπερψηφίστηκε η πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank.
Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ εξηγώντας την απόφαση στην Deutsche Welle κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο για «συμβολική» απόφαση: κατ' αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.