Τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ για το τρίτο -και τελευταίο- ελληνικό πρόγραμμα, μπορεί πλέον να δώσει η γερμανική κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αυτό καθώς η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί κατά της εκταμίευσης 
Τόσο η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) όσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), εισηγήθηκαν εναντίον της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης στην Επιτροπή, όμως δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηία. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Επιτροπή, ενέκρινε ακόμα τις εισηγήσεις των ΚΟ του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD για επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος, όσο και για δικαίωμα της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξαρτά από τη δική της συγκατάθεση την εκταμίευση των λεγόμενων κερδών από SMP των ετών προϋπολογισμού 2017 και 2018 προς την Ελλάδα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τα έσοδα, λόγω της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά ως το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% δεν απειλείται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.
 
Error loading media:
File could not be played
SPD: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πάλι στα πόδια της
«Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη», επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Άχιμ Ποστ και τονίζει ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», αναφέρει ο κ. Ποστ και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.
«Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη - και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις», επισημαίνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.
Μόλις την Τρίτη πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμούσε πως η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, παραμένουν αβέβαιες. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.