Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο χθεσινό non paper, ότι «σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της». Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι κινείται πλέον με το βλέμμα προς την Ευρώπη, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα δυο ανοικτά μέτωπα με τους δυο σημαντικότερους οικονομικούς παίκτες της Δύσης και φαίνεται ότι αναζητά συμμάχους στην σύγκρουσή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Τούρκου Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, συνομιλίες που βάσει της ενημέρωσης του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, γίνονται έπειτα από αίτημα των ευρωπαίων ηγετών. 
Και η Ευρώπη πάντως, έχει λόγους να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, όσο κι αν η σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει κουράσει τα τελευταία χρόνια. Τον αντιμετωπίζουν μεν ως απρόβλεπτο παίκτη, ενώ έχει κρυώσει και η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Όμως η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία πρώτον για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, δεύτερον λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τρίτον, λόγω της βαρύτητας που παίζει η Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πρόδηλο ενδιαφέρον να διατηρήσει μια ισορροπία στη σχέση της με την Άγκυρα. 
Σύμφωνα με μια άλλη γραμμή πληροφόρησης, οι πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων ευρωπαίων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, οδήγησαν την Άγκυρα σε μια πράξη που φανερώνει την πρόθεσή της να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης, προχωρώντας στην απελευθέρωση των δυο Ελλήνων, που ήταν και οι πιο «προκλητικές» περιπτώσεις, καθότι κρατούνταν επί πεντέμισι μήνες χωρίς κατηγορητήριο. Σε αντίθεση πάντως με τους συνειρμούς που γίνονται από χθες και το ρεπορτάζ που θέλει την ευχάριστη εξέλιξη να γίνεται κατόπιν ζυμώσεων με πρωταγωνιστικό ρόλο και της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό κάδρο, σύμφωνα τουλάχιστον με το κυβερνητικό νον πέιπερ που έστειλε χθες το Μέγαρο Μαξίμου στους δημοσιογράφους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.