Αποτέλεσμα εικόνας για χαριτσης
Το πλήθος των χιλιάδων παιδιών που μένουν φέτος εκτός παιδικών κυριαρχεί στην επικαιρότητα, με σκόρπια νούμερα χρηματοδοτήσεων και ασαφείς περιγραφικές διατυπώσεις να ακούγονται καθημερινά, εκτρέποντας το θέμα σε μια,άχρηστη για τους ενδιαφερόμενους γονείς, μάχη με δεδομένα παρελθοντικών ετών.
Δυστυχώς,όμως, για χιλιάδες οικογένειες,στο σήμερα τα αριθμητικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και μια απλή αριθμητική πράξη (αριθμός έγκυρων αιτήσεων μείον οριστικός αριθμός vouchers) αρκεί για να προκύψει ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών που σίγουρα μένουν εκτός.

Η επίσημη απάντηση δόθηκε τελικώς χθες,μέσα από όσα δήλωσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή τα πλέον αρμόδια χείλη εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Την επανάλαβε μάλιστα πολλές φορές, ώστε να καθίσταται απολύτως σαφής.
Ο Αλέξης Χαρίτσης απαντούσε σε Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. με θέμα «Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς».Η ομιλία του ήταν εκτενής, παρουσιάζοντας διάφορες κυβερνητικές ενέργειες και εστιάζοντας επανειλημμένως στο 2014.

Η ουσία της απάντησής του συμπυκνώθηκε στο αριθμητικό δεδομένο, που ο ίδιος διατύπωσε  επί λέξει ως εξής:
« ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ  125.000 ΜΕ  126.000 vouchers».

Το επανέλαβε ξανά, αναφέροντας: «(...) ως προς τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ, που για φέτος ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ για πρώτη φορά ΤΑ125.000, 126.000ΠΑΙΔΙΑ, υπάρχει μία σημαντική πρόοδος. (...) »

Και πάλι στη συνέχεια « ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ 125.000 παιδιά».

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων που η Ε.Ε.Τ.Α.Α.δημοσίευσε , φέτος οι “ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ” είναι “142.005”.

Συνεπώς, με απλά λόγια, 142.005 έγκυρες αιτήσεις μείον 126.000vouchers,ισοδυναμεί με τουλάχιστον 16.005 παιδιά να μένουν οριστικά εκτός δομών.

Υπενθυμίζουμε βεβαίως αυτό το δεδομένο εκ της επίσημης παραδοχής του ΥΠΕΣ είναι ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ νούμερο.
Όχι μόνο διότι πολλές μητέρες, παρά τη λήψη voucher, τελικώς αποτυγχάνουν να βρουν σταθμό να δεχθεί το παιδί τους, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει “μεταρρυθμίσει” το σύστημα, καταργώντας την αντιστοίχιση παιδιού-δομής. Ιδίως γιατί υπάρχουν οικογένειες πουδεν πληρούν τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης Δράσης και γι’αυτό δεν υποβάλουν καν αίτηση ή/και η αίτησή τους απερρίφθη.
Συνεπώς, το 16.000 είναι το επίσημο minimumπαιδιών που μένουν εκτός δομών, με τις ρεαλιστικές διαστάσεις του σύνθετου αυτού προβλήματος να είναι ασυγκρίτως πολλαπλάσιες.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, με την επιχειρηματολογία του ιδίου αλλά και της Θ. Φωτίου, ΕΔΩ  

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.