Ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων απέστειλε ο ισχυρός άντρας του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας μάλιστα πως, αν αυτό δεν συμβεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς (ο ESM) είμαστε πολύ υπομονετικός δανειστής, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν», προειδοποιεί ο Ρέγκλινγκ, μέσω συνέντευξής που παραχώρησε σε αυστριακή εφημερίδα.
«Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα επίπεδα χρέους εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά. Η Ελλάδα όμως μπορεί να ζήσει με αυτά, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», δήλωσε επίσης.
Μάλιστα ο Ρέγκλινγκ αποκάλυψε ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ δούλεψε καλά σε τέσσερις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά θέματα.
«Ήμασταν λεπτά μακριά από ένα Grexit το 2015», ανέφερε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ρέγκλινγκ.