Η απόφαση της κυβέρνησης να διενεργηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο κι όχι τον Οκτώβριο του 2019 σημαίνει πρακτικά ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι ενδιαφερόμενοι ή οι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να τρέξουν, έχοντας μπροστά τους σχεδόν εννέα μήνες. Η ονοματολογία αναμένεται να φουντώσει αμέσως μετά τη ΔΕΘ, ενώ ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις στην αυτοδιοικητική σκηνή, σε περιφέρειες και δήμους, εξαιτίας της προοπτικής να μην επανεκλεγούν σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς βουλευτές του.
Στην Περιφέρεια Αττικής, μάλιστα, έγινε γνωστό - έστω και ανεπισήμως - ότι «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη με το χρίσμα της ΝΔ, ύστερα από την οριστική απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να δοκιμάσει τις τύχες του στο δήμο Αθηναίων. Αντίπαλός του, όπως όλα δείχνουν, από την Κεντροαριστερά θα είναι ο Γιάννης Σγουρός - ο οποίος ήλπιζε ακόμη και σε υπερκομματική υποψηφιότητα - ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μετέωρη η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου.
Η νυν περιφερειάρχης, μετά την κριτική που έχει δεχθεί για τους χειρισμούς της στο Μάτι και τη Μάνδρα, λέγεται ότι σκέπτεται την «έξοδο κινδύνου» στην Ευρωβουλή. Σε περίπτωση που πράγματι δεν είναι εκ νέου υποψήφια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψάξει από την αρχή κάποιο «δυνατό» πρόσωπο, όπως αντίστοιχα αναζητεί ισχυρή υποψηφιότητα και για το δήμο Αθηναίων - με τα ονόματα των Έφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση να έχουν ακουστεί, αλλά δύσκολα θ' αφήσουν την κυβέρνηση και γενικότερα την κεντρική πολιτική σκηνή.
Πιο απλά φαντάζουν τα πράγματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και αντίπαλός του από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, Μάρκος Μπόλαρης.
Άγνωστη παραμένει η επιλογή του Κινήματος Αλλαγής, ενώ με τους ίδιους υποψηφίους φαίνεται ότι θα πορευτούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην Ανατολική: στη μεν Δυτική, υποψήφιοι θα είναι ο νυν περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης (υποστηριχθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιώργος Δακής (ΝΔ). Στη δε ανατολική ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (ΝΔ) και ο Κώστας Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ). Απλά φαντάζουν τα πράγματα και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα και για την επανεκλογή του. Αντίπαλός του από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγετραι ότι θα είναι ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης. Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι υποψήφιοι αυτοί που είχαν αναμετρηθεί και το 2014: ο νυν περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Σπύρος Σπύρου (ΝΔ).
Στην Ήπειρο υπάρχει «γαλάζιο» ζήτημα με τον νυν περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον επικοινωνιολόγο, Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και λέγεται ότι διαθέτει ερείσματα στη ΝΔ. Στην Κεντροαριστερά, παράλληλα, συζητείται το όνομα του πρώην βουλευτή, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ρίξει γέφυρες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ή κοινών υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιστεκόμενοι στην προσπάθεια εισπήδησης της Κουμουνδούρου στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ήδη να έχει διαμηνύσει τη στήριξή του σε δύο επιτυχημένους περιφερειάρχες που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς και δη του ΠΑΣΟΚ: τον Απόστολο Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα) και τον Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη). Ειδικά για τον δεύτερο, είχε γίνει συζήτηση στήριξής του και από τη ΝΔ, ωστόσο δεν φαίνεται να προχώρησε κι έτσι στην οδό Πειραιώς αναζητούν το δικό τους υποψήφιο. Στη Δυτική Ελλάδα, υποψήφιος για τη ΝΔ θα είναι - εκτός απροόπτου - ο βουλευτής, Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ το ΚινΑλ αναζητεί υποψήφιο, εφόσον ο κ. Κατσιφάρας στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα είναι και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ύστερα από την απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να «μετακομίσει» στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται και τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν υποψηφίους από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ακουστεί το όνομα του βουλευτή, Δημήτρη Βέττα, ενώ την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος έχει δηλώσει ο Απόστολος Γκλέτσος. Σύνθετα είναι τα πράγματα και στην Πελοπόννησο. Ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης είχε διεκδικήσει ακόμη και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στο φινάλε στράφηκε στο φυσικό του χώρο, τη ΝΔ. Η απάντηση, ωστόσο, που πήρε ήταν αρνητική και λέγεται ότι θα «θυσιάσει» την υποψηφιότητά του προκειμένου να είναι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας η κόρη του, Εύη. Έτσι, ένας από τους πιθανούς υποψηφίους να τον διαδεχθούν είναι ο πρώην βουλευτής, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Εξίσου σύνθετη δείχνει η κατάσταση και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου η νυν περιφερειάρχης, Χριστιάννα Καλογήρου (ΝΔ) θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια, ωστόσο η πρόθεση του δημοσιογράφου - και γραμματέα επικοινωνίας του ΚινΑλ εδώ και λίγο καιρό - Σταμάτη Μαλέλη να είναι υποψήφιος περιπλέκει τα δεδομένα.
Και τούτο διότι αρχικά είχε συζητηθεί η στήριξή του και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι «κόκκινες γραμμές» που τράβηξαν ο ίδιος και η Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου τον φέρνει με πιο πιθανή την κοινή στήριξη από τη ΝΔ. Αντιθέτως, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φαβορί για την επανεκλογή του θεωρείται ο Γιώργος Χατζημάρκου (ΝΔ), με τον ΣΥΡΙΖΑ να συζητά το όνομα του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού και το ΚινΑλ του πρώην βουλευτή, Γιώργου Νικητιάδη.
πηγή:reader