«Ελλάδα μπορούμε». Αυτό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το κεντρικό σύνθημα που θα σημαδέψει το κρίσιμο 12ο Συνέδριο της ΝΔ.



Η κορυφαία αντιπροσωπευτική διαδικασία της κεντροδεξιάς παράταξης θα ξεκινήσει αυτή την Παρασκευή στις 18:30, στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo, μεσούσης μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου και με το Μέγαρο Μαξίμου να πολώνει το κλίμα και να προσδίδει ταξικό χαρακτήρα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του γαλάζιου Συνεδρίου θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι το προσκλητήριο που απευθύνει για συστράτευση γύρω από τη ΝΔ, αφορά όλους τους Έλληνες και όχι τους λίγους που επωφελούνται από την επιδοματική πολιτική, τη στοχευμένη παροχολογία και τους διορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε το κόμμα των πολλών» αναμένεται να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας το μήνυμα «δουλειές και όχι επιδόματα», προς τους πολίτες.

Στόχος της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, είναι να πείσει τους δύσπιστους ψηφοφόρους, που κινούνται στη λογική «όλοι το ίδιο είναι», ότι από την πλευρά του σκοπεύει να εστιάσει στην κοινωνική ατζέντα με τρόπο ουσιαστικό, που θα έχει αποτελέσματα και δεν θα δημιουργεί «εκλογική πελατεία» που θα εξαρτάται κάθε φορά από τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, με έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και την ανακούφιση από τα χρέη, θα παρουσιάσει ένα βασικό πακέτο μέτρων που θα στηρίζει όλους τους πολίτες, από τη μέση οικογένεια, μέχρι τους νέους και τους άνεργους.

Για το λόγο αυτό θα μοιραστεί στους περίπου 5.000 συνέδρους και παρατηρητές, ένα φυλλάδιο όπου θα υπάρχουν οι προτάσεις του κόμματος. Ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα, η γαλάζια πρόταση για το μηχανισμό ρύθμισης των 120 δόσεων, για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ που ενδιαφέρει περίπου 2,5 εκ. φορολογούμενους. Παράλληλα το Συνέδριο θα περιλαμβάνει δέκα θεματικές ενότητες, που έχουν να κάνουν με την εργασία, το εισόδημα, την κατοικία, την Παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την Υγεία, την ασφάλεια, τη σχέση πολίτη-κράτους και το περιβάλλον.

Το «Ελλάδα μπορούμε» είναι μετεξέλιξη του «Μπορούμε», που ήταν το κεντρικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη φετινή παρουσία του στη ΔΕΘ. «Γιατί η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει από μια εποχή παρακμής», τόνιζε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη. «Ελλάδα μπορούμε» σημαίνει: απελευθέρωση της οικονομίας, δουλειές, ασφάλεια, ανοικτή, δημιουργική παιδεία για όλους. Τελικά αναγέννηση της Ελλάδας. Πρόοδος για τους πολλούς και όχι μόνο για τις ελίτ» σημειώνει σε άρθρο του στην Καθημερινή αυτής της Κυριακής, ο επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το «φύγετε» είναι προϋπόθεση του «Ελλάδα μπορούμε», καθώς όπως λέει, «η απαίτηση της κοινωνίας είναι η δυναμική, αποφασιστική καταδίκη αυτής της 4ετίας της αποτυχίας, που συνδέεται διαλεκτικά με την θετική εναλλακτική πρόταση για την πατρίδα μας». Για αυτό και στο 12ο Συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα της ΝΔ σε δυνάμεις και πρόσωπα, που δεν έχουν αναφορές στη ΝΔ, αλλά εκπροσωπούν ολόκληρη την κοινωνία και πιστεύουν ότι είναι αναγκαία μια γενναία πολιτική αλλαγή.

Τα πρόσωπα-έκπληξη
Έτσι, εκτός από τους Ευρωπαίους, υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που θα μιλήσουν το Σάββατο, την Κυριακή στην ειδική ενότητα «Ανοικτό Κόμμα, Ανοικτό Βήμα» που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Συνεδρίου, θα δώσουν το «παρών» άνθρωποι που δεν είχαν ταυτιστεί ποτέ με τη ΝΔ.

Ανάμεσά τους, ο 45χρονος επιχειρηματίας του software Μάρκος Βερέμης, ιδρυτής της Upstream μιας από τις πρώτες πέντε εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία λειτουργεί σε παραπάνω από 40 χώρες εξυπηρετώντας διεθνώς πολλές από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου όπως οι Vodafone, Nestlé, Coca-Cola, T-Mobile, Orange, Telecom Italia, America Movil, και Telefonica.

Θα είναι επίσης, ο αν. Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Ματσαγγάνης, που κατέχει τη διεθνή έδρα Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, με πλούσιο συγγραφικό έργο, αλλά και ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ακόμη, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάσω Κιντή και ο τέως πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, που έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο του Πάνου Καμμένου, κυρίως για τα ερωτήματα που έθεσε αναφορικά με τη χρήση που έγινε στα κοινοτικά κονδύλια για το Μεταναστευτικό.

Στο Συνέδριο της ΝΔ, αναμένεται να πάρει μέρος και ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος έχει «συναντηθεί» ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν ενάμιση χρόνο, σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Public, όπου έκαναν μια μη πολιτική συζήτηση, για θέματα από τον Μαρξ μέχρι την ιδιωτικότητα στην εποχή των social media. Υπενθυμίζεται, ότι στο προηγούμενο γαλάζιο Συνέδριο, το Δεκέμβριο του 2017, είχαν μιλήσει στο σώμα, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και ο ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.