Αποτέλεσμα εικόνας για βουλη
Η πρώτη μέρα της διήμερης συνεδρίασης για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε για αρκετούς μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη έκπληξη.
Γιατί σε αντίθεση με τις προβλέψεις για πρωτόγνωρη και άνευ προηγουμένου ένταση και σύγκρουση οι 13 ώρες συνεδρίασης δεν σημαδεύτηκαν ούτε από έξαλλες κραυγές, ούτε από υπέρμετρο λαϊκισμό, ούτε από την επικίνδυνη και διχαστική λογική περί πατριωτών και προδοτών. Εξαίρεση φυσικά ήταν ο εθνικιστικός και ακραίος λόγος της Χρυσής Αυγής αλλά και η αρχική θορυβώδης τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου.
Εάν κάπου πρέπει να πιστωθεί αυτή η μη αναμενόμενη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα της ολομέλειας χωρίς αμφιβολία είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία έδειξε από τις πρώτες κιόλας ώρες της συνεδρίασης ότι είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μεν όλη την φαρέτρα των επιχειρημάτων της κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και να αναδείξει τα κενά και τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα ενός αδιεξόδου λαϊκισμού, χωρίς να παρασυρθεί σε ένα σόου με κραυγές και εθνικιστικές υστερίες που πήγε να στήσει η Χρυσή Αυγή αλλά και οι ΑΝΕΛ. Όσοι περίμεναν το αντίθετο, ακόμα και εντός κόμματος, απλά απογοητεύτηκαν.
Άλλωστε η επιλογή να οριστούν για τις θέσεις του εισηγητή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δύο στελέχη με ήπιο ευρωπαϊκό και κεντροδεξιό λόγο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Νίκος Δένδιας έδωσε εξαρχής το στίγμα για το πώς είχε αποφασίσει να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απέρριψε με τη μια την ένσταση αντισυνταγματικότητας του Πανου Καμμένου και την λαϊκίστικη πρόταση του η συμφωνία να ψηφιστεί με 180 ψήφους.
Η σφοδρή μάλιστα επίθεση του κ. Δένδια εναντίον της Χρυσής Αυγής και η  δήλωση του που χειροκροτήθηκε με ένταση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Σταύρο Κοντονή που την προσυπέγραψε ότι δεν προτίθεται καν να ασχοληθεί με την πρόταση αντισυνταγματικότητας του Ηλία Κασιδιάρη κάνοντας λόγο για κόμμα με ιδεολογικούς προγόνους που παρέδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους ήταν η πιο θετική και αισιόδοξη στιγμή της συνεδρίασης.
Και λίγες ώρες αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής εξηγούσε γιατί είναι ψεύτικη, παραπλανητική και απολύτως ανεδαφική η «είδηση» που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και που υποστήριξε μέσα στην αίθουσα ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ότι μια τυχόν παραίτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και έτσι στο ναι ματαιωθεί η ψήφιση της συμφωνίας.
Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την συνειδητή στάση του Γιώργου Κατρούγκαλου να μην υψώσει σχεδόν καθόλου τους τόνους όσες φορές και αν πήρε τον λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Φυσικά ο ψύχραιμος τρόπος με τον οποίο επέλεξε να σταθεί η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση δεν την εμπόδισε να αναδείξει το βασικό πρόβλημα κατ´ εκείνη της συζήτησης που όπως ανέφερε πολλές φορές ο εισηγητής της είναι το γεγονός ότι σήμερα οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν εν κενώ τη συμφωνία των Πρεσπών αφού μετά την ψήφιση της και την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ θα ενεργοποιηθούν και θα ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική χώρα κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά το απόγευμα μετά από πολλή σκέψη και αφού είχε σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά απέρριψε τις εισηγήσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος να προχωρήσει σήμερα σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή αποφόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αίθουσα της ολομέλειας και σφράγισε την πρόθεση του σε αυτή την κρίσιμη και ιστορική συνεδρίαση να σταθεί αυστηρά μεν απέναντι στην συμφωνία και στα όσα αρνητικά την συνοδεύουν αλλά επιμένοντας στην ουσία και όχι στον εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό.
Η σημερινή συνεδρίαση όπως είναι αναμενόμενο θα σημαδευτεί από τη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά και από τις παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Ο δεύτερος προτίθεται να μιλήσει στην ολομέλεια το απόγευμα. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ πιθανώς και αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συγκεντρώσει σίγουρα 152 βουλευτές.
Τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Σπύρο Δανέλλη που έδωσαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επιπλέον τον Σταύρο Θεοδωράκη τον Γιώργο Μαυρωτά και το Σπύρο Λυκούδη από το Ποτάμι και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ.
Πιθανότατα μέσα στην ημέρα να ξεκαθαρίσει τη θέση της και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. Εάν τελικά ψηφίσει και εκείνη Ναι, οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν τις 153. Εάν επιλέξει μια διαφορετική στάση αυτή θα είναι μεταξύ του παρόν και της αποχής και όχι της καταψήφισης της συμφωνίας.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πήγες το κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών θα κλείσει οριστικά το επόμενο δεκαήμερο όπου αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σίγουρα χωρίς την φόρτιση των τελευταίων ημερών το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.