Σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 5 θα βρίσκεται αύριο η Αττική μετά από πολλά χρόνια.  Στην έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Βορείου Τομέα Αττικής, που πραγματοποιήθηκε για το λόγο αυτό, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση εξετάσθηκαν τα θέματα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που και πως αυτή εφαρμόζεται, σε δρόμους, σε αστικές, περιαστικές, αλλά και δασικές περιοχές, όταν υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα και κατάσταση συναγερμού επιπέδου 5.  Επίσης συζητήθηκαν τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οχημάτων και πεζών όπου αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Βορείου Τομέα Αττικής υπό την Αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Κορωναίου – Καμπά, συμμετείχαν  ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου και Αναπληρωτής Δημάρχου Σπύρος Σταθούλης, ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Ηλίας Τσουχνικάς, εκπρόσωποι των Δήμων, των Συνδέσμων και των Δασαρχείων  που υπάγονται στην Βόρεια Αττική, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, καθώς και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην  Βόρεια Αττική.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος ενημέρωσε τους παρισταμένους για τα μέτρα που έχει λάβει ο Σύνδεσμος εν όψει της κατάστασης συναγερμού λέγοντας:




«Ο Σ.Π.Α.Π. βρίσκεται στον υπέρτατο βαθμό ετοιμότητας, έχουν ανακληθεί οι άδειες του προσωπικού, τα πυροφυλάκια είναι επανδρωμένα και τα οχήματα μας είναι όλα έξω, με πλήρη επάνδρωση και περιπολούν 24 ώρες το 24ωρο σε καίρια σημεία των Δήμων Μελών. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, για κάθε ενδεχόμενο.  

Εδώ και λίγες ημέρες, έχουμε ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης των συμπολιτών μας, για το θέμα της πυρασφάλειας, με καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.  Μα αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, θυμίζοντας τους, πως για κανένα λόγο όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση συναγερμού, δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες στην ύπαιθρο, δεν ανάβουμε φωτιά για να ψήσουμε σε χώρους με ξερά χόρτα ή στο δάσος, δεν πετάμε ένα μήνα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή εύφλεκτα υλικά στο δάσος. Η ένταση των ανέμων και οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.

Για αυτό απαιτείται προσοχή, επιφυλακή και εγρήγορση.  Εάν αντιληφθούμε φωτιά καλούμε αμέσως το 199.

Στην Ελλάδα το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο.  Για αυτό πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να προλάβουμε το κακό, καθώς οι δασικές πυρκαγιές παρόλες τις προσπάθειες και τα σύγχρονα μέσα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για το μέλλον των δασών και του περιβάλλοντος».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.