«Το συνέδριό σας είναι, νομίζω, το καλύτερο δώρο για τα 45 χρόνια που γιορτάζει, σήμερα, το κόμμα μας. Η παράταξη που στέριωσε την Δημοκρατία στη χώρα, ενδυναμώνοντας τους θεσμούς και ενώνοντας τους πολίτες. Που κράτησε όρθια την πατρίδα, όταν αυτή βρέθηκε σε κίνδυνο. Και που σήμερα την οδηγεί και πάλι σε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την συμβολή της οργάνωσης στην αντιπολίτευση και την κάλεσε να γίνει ο σκληρότερος κριτής της κυβέρνησης: «Ως αντιπολίτευση, επί τρία χρόνια, η ΟΝΝΕΔ μάς έκανε εύκολη τη ζωή. Δουλέψαμε μαζί, παλέψαμε μαζί, κερδίσαμε μαζί. Ως Κυβέρνηση όμως σήμερα σάς ζητώ ακριβώς το αντίθετο: Να μας βάλετε δύσκολα! Να γίνετε οι πιο αυστηροί κριτές μας στην προσπάθεια να φέρουμε «το αύριο, τώρα», όπως λέει και το φετινό σας μήνυμα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, τονίζοντας πως «Ήδη, με το δεύτερο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια είναι, πια, ελεύθερα από τον βραχνά της παρανομίας, της βίας και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διδασκαλίας. Χρέος δικό σας είναι να αξιοποιήσετε τώρα το νέο θεσμικό περιβάλλον, ώστε να αποκαταστήσετε το αληθινό άσυλο: Το άσυλο της γνώσης, των ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου!»
Ακόμα δεν δίστασε να επιτεθεί εκ νέου στην απεργία της 2ας Οκτωβρίου ενάντια στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, μιλώντας μάλιστα για κόστος… δισεκατομμυρίων στην εθνική Οικονομία.
«Μόλις προχθές, η Ελλάδα που λαχταρά να τρέξει μπροστά ένιωσε και πάλι γύρω της τα σκουριασμένα φρένα που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη. Και έτσι, μερικοί γραφειοκράτες συνδικαλιστές ταλαιπώρησαν εκατομμύρια πολίτες. Με μία απεργία που έγινε γιατί; Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες χάνουν τα προνόμια τους! Τα σωματεία γίνονται αντιπροσωπευτικά και θα λογοδοτούν! Και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, πλέον, από την πλειοψηφία των εργαζομένων κι όχι από μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία. Γι’ αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων. Και να δηλώσω ότι, επιτέλους, δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα και μερικά δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία!»