Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΕΣ: Ανοίγει 27 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Ανοίγει, στις 27 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή στους δήμους της χώρας αιτήσεων διόρθωσης τετραγωνικών για τα ακίνητα που κατά το παρελθόν δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς.
Την πλατφόρμα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος  Πιτσιλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο ΓΓΠΣ κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.
Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η  ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη.  Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης.
Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.
Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για χρήση από τις 14.00 της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.
Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.
·         Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:
1.       Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
2.       Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.
3.       Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης γίνεται πράξη η εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται απλούστερη η ζωή των πολιτών. Όπως εξήγησε ουσιαστικά διορθώνεται ο παραλογισμός ότι ήταν δηλωμένα άλλα τετραγωνικά των σπιτιών στην τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα στην κεντρική κυβέρνηση. Και επισήμανε: «Το κράτος είναι ένα, οφείλει να γίνει και ένα στην πράξη. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, αυτή είναι η στόχευσή της, αυτή υπηρετείται από πρωτοβουλίες και πολιτικές όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα»
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για τους πολίτες και σημείωσε: «Έχουμε επίγνωση αυτού και γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης και με πολύ μεγάλη ένταση ανταποκριθήκαμε και στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, το οποίο επίσης έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου, αναφερόμενος στη διευκόλυνση που παρέχει η εφαρμογή της πλατφόρμας στους πολίτες, σημείωσε: «Αυτή είναι η επόμενη μέρα στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτή είναι η επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια μέρα που πλέον οργανωνόμαστε και μπορούν όλοι αυτοί οι φορείς να συντονιστούν για ένα προφανές: να μη ξαναφέρουμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, με φωτοτυπίες υπό μάλης, στα δημαρχεία»
Τέλος, ο ΓΓΠΣ κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος κάλεσε τους δημόσιους φορείς να ζητήσουν τι υπηρεσίες θέλουν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, όπως είπε, η ΓΓΠΣ θα δώσει τις υπηρεσίες αυτές στους πολίτες για να  γλυτώσουν από την αντίστοιχη ταλαιπωρία.
Ακολουθούν οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:
«Η σημερινή πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα  της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης συνολικά, και του Υπουργείου Εσωτερικών ειδικότερα, για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.
Με την ρύθμιση που έχουμε κάνει και την πλατφόρμα που παρουσιάζουμε σήμερα σε συνεργασία με τον υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΚΕΔΕ και την ΑΑΔΕ, κάνουμε πράξη αυτόν τον στόχο μας.
Θέλω  εξ αρχής να ευχαριστήσω τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για τη συνεργασία του στην υλοποίηση αυτής της πλατφόρμας, ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, γιατί με την ΚΕΔΕ έχουμε μια εξαιρετική και δημιουργική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τον κ. Πιστιλή, τον διοικητή της ΑΑΔΕ γιατί η συμβολή της ΑΑΔΕ και του ιδίου προσωπικά ήταν καθοριστική στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με το κράτος, διαγράφοντας, στην πράξη, το παρελθόν και όσα αναδρομικά είχαν καταλογιστεί από τους Δήμους, λόγω τυχόν παραλείψεων και διαφορών στις δηλώσεις ακινήτων που είναι καταχωρημένα στο Ε9 και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι πολίτες που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή αριθμό τετραγωνικών των ακινήτων τους, έχουν έως τις 31 Μαρτίου περιθώριο να το πράξουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή από το κινητό τους – με τέσσερα κλικ- χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία κανενός σε καμία υπηρεσία, χωρίς καμία ταλαιπωρία και χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια,  οι Υπηρεσίες των Δήμων πρέπει να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις, μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων από τους πολίτες.
Με την ρύθμιση που κάνουμε και τη διαγραφή των αναδρομικών οφειλών πετυχαίνουμε να βγουν κερδισμένοι:
4.       Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
5.       Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.
6.       Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.
Θέλω προκαταβολικά να διευκρινίσω για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι όσοι μετά τις 31 Μαρτίου έχουν να δηλώσουν αυθαίρετα τετραγωνικά μέτρα κάνοντας χρήση του σχετικού χρονικού ορίου που έχει θέσει ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, μέχρι τις 30/6, άρα όσοι μετά τις 31/3 κάνουν χρήση του νόμου για τα αυθαίρετα, εκείνοι θα μπορούν ταυτοχρόνως, για αυτά τα ακίνητα, αυτά τα τετραγωνικά, να τα δηλώσουν και σε αυτήν την πλατφόρμα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το σύνολο των πολιτών, αυτών δηλαδή που υπάρχουν διαφορές, το χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι αιτήσεις είναι η 31η Μαρτίου. Είναι επαρκής χρόνος. Και καλώ τους πολίτες να συμμετέχουν  σε αυτήν την διαδικασία. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια νέα σχέση με τον Δήμο και την πολιτεία.
Τέλος το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο έχει την σχετική πρωτοβουλία, έχουμε θέσει στη διάθεση όλων των υπουργείων το Μητρώο των Πολιτών. Μέσα από τη χρήση και αξιοποίηση του Μητρώου Πολιτών γίνονται πράξη μια σειρά υπηρεσίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες.
Από κοινού με το υπουργείο Απασχόλησης διευκολύνεται η διαδικασία ταχύτερης έκδοσης των συντάξεων. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Βρούτσης από 30 Ιουνίου το 1/3 θα ικανοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Ήδη διευκολύνουμε τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό και θα μπορούν δηλώσεις πράξεων που πρέπει να καταγράφονται ληξιαρχικά να το κάνουν στα Προξενεία χωρίς να ταλαιπωρούνται με αιτήσεις και φυσική παρουσία στο Ειδικό Ληξιαρχείο της Αθήνας. Ενώ ήδη ξεκινά και γίνεται πράξη σε πολλά νοσοκομεία η δυνατότητα να δηλώνεται ένα νεογέννητο παιδί πουθενά αλλού, γιατί η γέννησή του περνά με ηλεκτρονικό τρόπο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε:
«Η φιλοσοφία που διέπει την πολιτική της Κυβέρνησης είναι η εξής: το κράτος δεν αρκεί να είναι ένα, αλλά πρέπει να λειτουργεί και ως ένα. Αυτή είναι η στόχευσή της, αυτή υπηρετείται από πρωτοβουλίες και πολιτικές όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα. Ερχόμαστε να διορθώσουμε σήμερα τον εξής παραλογισμό: το ίδιο ακίνητο να μπορεί να είναι δηλωμένο με διαφορετικά τετραγωνικά για την κεντρική κυβέρνηση και με διαφορετικά τετραγωνικά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό επιλύεται με τον μηχανισμό που παρουσιάζουμε σήμερα, μέσω της χρήσης απλών τεχνολογιών. Θα μου επιτρέψετε να δώσω ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκομένους: στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον διοικητή της ΑΑΔΕ, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Και οι ευχαριστίες αυτές δεν είναι τυπικές, με την έννοια ότι εκεί απέτυχαν πάρα πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν: στον οριζόντιο συντονισμό. Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά ήταν καλύτερες στις κάθετες πολιτικές και όχι στις οριζόντιες. Εδώ για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική και αυτή η πρωτοβουλία χρειάζεται συντονισμός πολλών φορέων. Όπως έγινε στη γέννηση παιδιών στα μαιευτήρια, όπου χρειάστηκε συντονισμός πολλών εκ των παρευρισκομένων για να μπορέσει να υλοποιηθεί, και όπως θα γίνει σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες και αντίστοιχες πολιτικές κατά το μέλλον. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη – αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό – και προς αυτή την εντολή θα κινηθούμε άμεσα και με πρόσθετες αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε:
«Το έργο που μόλις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Είναι και αυτό προϊόν της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το υπουργείο Εσωτερικών, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την ΚΕΔΕ. Αντίστοιχες συνεργασίες έχουν φέρει ήδη αποτελέσματα στους πολίτες. Μνημόνευσε ο κ. υπουργός Εσωτερικών ορισμένες από αυτές. Εγώ στέκομαι, από την πλευρά μου, στην απαλλαγή πλέον από την υποχρέωση των πολιτών να επισκεφθούν τις ΔΟΥ για να δηλώσουν ληξιαρχικά γεγονότα γάμων, διαζυγίων και συμφώνων συμβίωσης. Είναι κάτι που λειτουργεί ήδη και είναι πάρα πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αυτό για τους πολίτες.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σωστά επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να κάνει αλλαγές στην πράξη. Ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι πολύ σημαντικός σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε επίγνωση αυτού και γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης και με πολύ μεγάλη ένταση ανταποκριθήκαμε και στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, το οποίο επίσης έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες.
Να ευχαριστήσω κι εγώ από την πλευρά μου τόσο τον οικοδεσπότη μας, τον κ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Εσωτερικών όσο και  τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Πιερρακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης τον κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο για την πολύ θετική και επιτυχή συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
«Αυτή είναι η επόμενη μέρα στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτή είναι η επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια μέρα που πλέον οργανωνόμαστε και μπορούν όλοι αυτοί οι φορείς να συντονιστούν για ένα προφανές: να μη ξαναφέρουμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, με φωτοτυπίες υπό μάλης, στα δημαρχεία. Πραγματικά τρόμαξα στην ιδέα του τι θα έπρεπε να ξανακάνουν οι δημότες μας, όταν ορθά πάρθηκε η απόφαση πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών, για να προχωρήσουμε σε αυτήν τη ρύθμιση. Δημιουργείται λοιπόν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον δημότη και στην αυτοδιοίκηση και έτσι ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να εκτιμάμε λίγο περισσότερο το χρόνο των πολιτών μας οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν σε εφορίες, δήμους και άλλες υπηρεσίες.
Πραγματικά το έχω ως όνειρο να ξηλώσω τις πινακίδες που λένε «προς Δημαρχείο» και να έρχονται οι δημότες να μας δούνε και να μας λένε καλημέρα και όχι για να κάνουν όλα αυτά που πολλές φορές δυστυχώς αναγκάζονται να κάνουν. Στην ψηφιακή εποχή που ξεκινάμε, επόμενος στόχος είναι η φορολογική ενημερότητα. Είναι δουλειά των δήμων πλέον να μάθουν να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα νέα εργαλεία.
Θέλω να ευχαριστήσω τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΑΑΔΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ανταποκρίθηκε πάρα πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις μας και την εταιρεία που ανέλαβε να υλοποιήσει αυτήν την πλατφόρμα, αλλά και τον Γιάννη Τσιάμη που έτρεξε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ όλη αυτήν την πολύ δύσκολη αλλά πολύ όμορφη διαδικασία».
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων  κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε:
«Στο Κέντρο Διαλειτουργηκότητας που έχουμε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε άλλους φορείς του Δημοσίου που τις χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Κάθε μια υπηρεσία που δίνουμε είναι μια επίσκεψη που γλυτώνουν οι πολίτες. Άρα προσκαλούμε τους δημόσιους φορείς- επειδή το κράτος είναι ένα- να ζητήσουν τι υπηρεσίες θέλουν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να τους δώσουμε ηλεκτρονικά αυτές τις υπηρεσίες και να γλυτώσουν από την αντίστοιχη ταλαιπωρία οι πολίτες. Και αυτό το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν περίοδο συνεργαζόμενοι με τον κ. Πιερρακάκη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε:
«Ό,τι δεν έχει πληρωθεί έως τώρα, εφόσον κάποιος κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι 31 Μαρτίου, δεν οφείλει να πληρώσει τίποτα για το παρελθόν. Σε ό,τι αφορά χρήματα τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί αποδέχθηκα την εισήγηση της ΚΕΔΕ – γιατί δεν υπήρχε τρόπος να αντιμετωπισθεί- ό,τι έχει πληρωθεί, έχει πληρωθεί. Αυτά σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Υποχρεώσεις για τα τωρινά τετραγωνικά ισχύουν από την αρχή του 2020. Είναι ήδη νομοθετημένο».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.