Ο Νότης Μηταράκης στη ΚΕΔΕ

Εθνική αλληλεγγύη από όλη την Αυτοδιοίκηση στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που είναι σε εξέλιξη.


Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τα μέλη της ΚΕΔΕ να δείξουν την εθνική τους αλληλεγγύη, δεχόμενα εκείνα να φιλοξενήσουν από 1000 πρόσφυγες που έχουν λάβει προσωρινό άσυλο στους δικούς τους Δήμους. Επίσης ζήτησε όλοι οι Δήμοι να καταθέσουν προτάσεις για αντίστοιχες δομές και η κυβέρνηση με συγκεκριμένα κριτήρια να επιλέξει που θα γίνουν οι δομές για τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας που έχει ανακοινώσει για την ηπειρωτική χώρα. «Ως χώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θωρακισμένοι», τόνισε ο Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η καλύτερη» και η κατάσταση σ΄αυτά θα βελτιωθεί σύντομα. Ο κ. Μηταράκης έκανε αναδρομή στην προσφυγική -μεταναστευτική κρίση, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία συνεργάζεται στον τομέα των επιστροφών, αναφέροντας ότι μόνο από την αρχή του 2020 έχουν ήδη γίνει έντεκα και στόχος είναι 200 άτομα να επιστρέφουν ανά βδομάδα.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών», τις ειρηνικές αντιδράσεις απολύτως σεβαστές και «εξέφρασε την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση . «Δυστυχώς», όμως, πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να αντιμετωπισθεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά». Ανακοίνωσε, δε, ότι τις επόμενες βδομάδες «θα κινηθούμε να υπάρξει αποσυμφόρηση σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες παραμονές».

powered by Rubicon Project
Στόχος, είπε, κανείς νεοαφιχθείς να μην παραμένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες, από 14 που είναι τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα. Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής πολιτικής. Δεν θέλουμε» τόνισε «η Ελλάδα να είναι η διαδρομή όσων επιδιώκουν να μπουν στην Ευρώπη» Ο κ. Μηταράκης ανάφερε ότι δυο είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου του: Να συμβάλλει στην αποφασιστική μείωση των ροών και στη μείωση των επιπτώσεων αυτών των ροών στις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις «βασικές γραμμές άμυνας απέναντι στις ροές»: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων , ταχύτερες επιστροφές, διεθνοποίηση της κρίσης και τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά. Επίσης κατήγγειλε τη διακίνηση fake news, αναφέροντας και κάποια συγκεκριμένα, τα οποία και διέψευσε κατηγορηματικά. Όπως ότι τάχα τα κλειστά κέντρα θα φιλοξενήσουν πολλαπλάσιο αριθμό απ΄ότι έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Επίσης ότι δήθεν «δεν θα κλείσουν οι τωρινές δομές στα νησιά», ότι «θα υπάρχει μόνιμη παραμονή τους στην ακριτική Ελλάδα» ή ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι το βάρος να το σηκώσουν τα νησιά για να μην υπάρχει Εθνική Αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «τείνει να γίνει εθνικό θέμα» το προσφυγικό - μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση από το 2015 όταν ξέσπασε η κρίση.Επίσης δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Αλλά, όπως ανέφερε, με ενημέρωση και διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε πρέπει να πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε κάθε περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για να καθορίσουν ισοδύναμα το ποσοστό που τους αναλογεί. Πολλά από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ που τοποθετήθηκαν άσκησαν κριτική στον υπουργό για τις επιθέσεις που δέχθηκαν δήμαρχοι στα νησιά του Β. Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, έλλειψη ενημέρωσης, για τη λειτουργία υπαρχουσών δομών στην ηπειρωτική χώρα, τη δράση των ΜΚΟ κ.α

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.