Κορωνοϊός

«Με πρωτοβουλία και έξοδα του συλλόγου θα προμηθευτούν οι συνάδελφοι, μέλη του ΙΣΘ, - οι οποίοι άλλοι εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας και άλλοι στον ιδιωτικό τομέα που «βάζει πλάτη», ώστε να μην επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ - υγειονομικό υλικό προστασίας που παράχθηκε στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΘ, ότι καθώς δεν είναι δυνατή, λόγω της ΠΝΠ, η προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας από το εξωτερικό, αναζητήθηκαν λύσεις από την εγχώρια αγορά και από επιχειρήσεις και προσθέτει: «Έτσι, με τη συνδρομή της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece» αγοράσαμε για αρχή 5.000 ασπίδες προσώπου. Επίσης σε συνεργασία με βιοτεχνίες κατασκευάσαμε 5000 υφασμάτινες μάσκες 2 επιπέδων οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε όλα τα μέλη μας. Ο κάθε ιατρός δικαιούται μία ασπίδα και μία μάσκα, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την υψηλότερη κατά το δυνατόν προστασία. Επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευθεί για την διάθεση μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά ) τις επόμενες μέρες».
Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα μοιραστούν τα υλικά

Ο σύλλογος αναφέρει ότι βρίσκεται σε «επαγρύπνηση από την έναρξη της πανδημίας από τον SARS-CoV-2» και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις γιατρών, που εργάζονται σε δημόσιες δομές, αλλά και ιδιώτες, για μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για την κατάσταση στην περιοχή και για τις όποιες ελλείψεις σε δομές υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η διανομή των μέσων ατομικής προστασίας που αγοράστηκαν από τον ΙΣΘ θα ξεκινήσει αύριο, Κυριακή, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 και θα εξυπηρετηθούν αρχικά οι πρώτες ειδικότητες αιχμής (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι, Γενικοί Ιατροί, ΩΡΛ και Παιδίατροι).

Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα παραλαμβάνουν τη μάσκα τους από ειδικό stand που θα τοποθετηθεί επί της Λεωφόρου Νίκης στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, όπου θα σταματούν με τα αυτοκίνητά τους κατά προτίμηση - και σε κάθε περίπτωση τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της πολιτικής προστασίας - για δευτερόλεπτα. Θα δίνουν μια φωτοτυπία του αποδεικτικού-βεβαίωσης, που τους έχει αποσταλεί με e-mail την περασμένη Δευτέρα και θα παραλαμβάνουν την ασπίδα και τη μάσκα.

Τη Δευτέρα, επίσης, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 θα εξυπηρετηθούν όλες οι ειδικότητες με τον ίδιο τρόπο.

Ο ΙΣΘ διευκρινίζει, επίσης, ότι «η υφασμάτινη μάσκα δύο επιπέδων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρικό εξοπλισμό για τον SARS-CoV-2» και προσθέτει: «Είναι απλά ένα μέσο προσωπικής προστασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την ασπίδα αυξάνει το ποσοστό προστασίας χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο προστασίας της μάσκας N95 ή FFP2-3. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στην αγορά, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να προσφέρουμε για την βελτίωση της προσωπικής μας προστασίας».

Πλήρης ενημέρωση για τα υγειονομικά υλικά από τον ΙΣΘ
Στην ιστοσελίδα του ο ΙΣΘ ενημερώνει τα μέλη του για τον τρόπο συναρμολόγησης και αποστείρωσης της ασπίδας. Τονίζει, ότι οι μάσκες στο επάνω μέρος τους φέρουν άνοιγμα, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί φίλτρο και ότι πρέπει να πλένονται καθημερινά σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως αναφέρεται, στην ίδια ανακοίνωση, οι προσπάθειες αυτήν τη στιγμή επικεντρώνονται στην ανεύρεσή του κατάλληλου φίλτρου, ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η ασφάλεια που παρέχουν και όταν ευοδωθούν θα υπάρξει και νεώτερη ειδοποίηση προς τα μέλη.


Τρεις χιλιάδες μάσκες έχουν ήδη παραδοθεί στο σύλλογο και άλλες χίλιες διακόσιες βρίσκονται στα γραφεία της πρωτοβουλίας «OK!Thess», η οποία δημιούργησε την εθελοντική ομάδα «COVID-19 Response Greece», που σε συνεργασία με τις νεοφυείς επιχειρήσεις «AidPlex» και «Project: Veltio» συνέβαλε στο σχεδιασμό της μάσκας.

Η δήλωση του προέδρου του ΙΣΘ
Ο Ιατρικός Σύλλογος χρηματοδότησε την εργοστασιακή κατασκευή τους και την αγορά πέντε χιλιάδων κομματιών για να διατεθούν σε ιατρικό προσωπικό. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας συνεχάρη «τους γιατρούς της πρώτης γραμμής, που με κίνδυνο της ζωής τους στέκονται στο ύψος των περιστάσεων» και ευχαρίστησε τα μέλη της δράσης «COVID-19 Response Greece».

«Στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε εμπράκτως όσους εργάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας γενικότερα. Ο ΙΣΘ θα παραμείνει αρωγός των μελών του και θα προσπαθήσει να βρει κι άλλες λύσεις - αξιοποιώντας δυνάμεις του τόπου μας - ώστε να προστατεύσει γιατρούς και ασθενείς. Είμαστε σίγουροι ότι, όπως και στο παρελθόν, η επιστημονική κοινότητα θα τα καταφέρει και τώρα να εξαλείψει τον κίνδυνο του κορονοϊού» ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.