Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ στη Γενεύη την Τετάρτη για τον κορονοϊό, τον χαρακτήρισε ως «πανδημία».
«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"».
«Η λέξη “πανδημία” δεν είναι μία λέξη την οποία χρησιμοποιούμε ελαφρά ή απερίσκεπτα. Είναι μία λέξη που εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή μία μη δικαιολογημένη αποδοχή ότι Η μάχη απέναντι στον ιό έχει τελειώσει και να οδηγήσει σε αχρείαστο πόνο και θανάτους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
«Περιγράφοντας την κατάσταση ως πανδημική δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ έναντι της απειλής η οποία διαγράφεται από αυτόν τον κορονοϊό. Δεν αλλάζει ό,τι πράττει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει να μέτρα και αυτά που πρέπει να κάνουν οι χώρες», προσέθεσε.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν μία πανδημία από έναν κορονοϊό και δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μία πανδημία, η οποία να μπορεί να εκλεχθεί. Ο ΠΟΥ είναι σε πλήρη εγρήγορση από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Κάθε μέρα καλούμε χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση. Ι συναγερμός που ηχεί θα πρέπει να είναι δυνατός».
«Όπως είπα και τη Δευτέρα, εάν κάποιος δει τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID-19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, αυτό δεν λέει την πλήρη αλήθεια. Τα 118.000 έχουν επιβεβαιωθεί σε 114 χώρες, ωστόσο το 90% των περιπτώσεων βρίσκεται μόνο σε τέσσερις χώρες, δύο εκ των οποίων, η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν ελαττώσει σημαντικά την επιδημία».
«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται».
«Όλες οι χώρες πρέπει να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές συναλλαγές και τις κοινωνικές επαφές, καθώς και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, να κάνουμε τα σωστά πράγματα και το να προστατέψουμε τους πολίτες όλου του κόσμου είναι εφικτό», κατέληξε ο Δρ. Γκεμπρεγέσους.
Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.
Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».
Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Οδηγίες για τον κορονοϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οδηγίες ΕΟΔΥ - Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.
Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».