Συνέντευξη παραχώρησε στον φίλο και συνεργάτη κ Ανδρέα Νταγιάκο η Βουλευτής του Γιάνη Βαρουφάκη με τον κινηματικό σχηματισμό ΜέΡΑ25
Ας την παροκολουθήσουμε:
1.Δικηγόρος αυτοαπασχολούμενη και από το καλοκαίρι νέα βουλευτής του ΜέΡΑ25 αυτό πως προέκυψε;

Είναι δύο παράλληλες πορείες και διαδρομές που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη. Την εκπροσώπηση στο αίτημα για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην υπεράσπιση ζωτικών συμφερόντων των πολιτών τα οποία διακυβεύονται όλο και περισσότερο στη ζοφερή συγκυρία που βιώνουμε. Ανέκαθεν με απασχολούσαν τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα από τότε που ήμουν φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με την ενεργό συμμετοχή μου σε κινήματα και συλλογικότητες. Προς τούτο επέλεξα συνειδητά το 2008 ως αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών μου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μία περίοδο που για πολλούς ήταν ένα αντικείμενο πρωτάκουστο. Ωστόσο,  η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2011 και η συνθηκολόγηση του 2015 με θύμωσαν βαθιά ως πολίτη και ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά μου ώστε να εξέλθω από την κατάσταση του ιδιώτη και απλά κοινωνικά ανήσυχου πολίτη και να συμμετέχω πιο ενεργά στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα μέσα από έναν κινηματικό σχηματισμό, το ΜέΡΑ25, του οποίου η συλλογική δομή πίστεψα ότι θα μπορούσε αναμφίβολα να προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ και αποτελέσματα στην πράξη μου ως πολιτικού όντος. Η ανάμειξή μου αυτή δεν είχε σε καμία περίπτωση ως ορίζοντα και σκοπό την υποψηφιότητά μου στις εκλογές. Η υποψηφιότητα προέκυψε συγκυριακά και μετά από την τιμητική πρόταση του ίδιου του Γ.Γ του ΜέΡΑ25, του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος εκτίμησε τη  μέχρι τότε εθελοντική συμμετοχή μου και γενικότερη προσφορά μου στο ΜέΡΑ25.

2.Βάσει των νομικών σπουδών σας, ο κ.Βαρουφάκης σας επέλεξε ως υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι πρώτες εντυπώσεις σας.

 Η προϋπηρεσία μου σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο στον Τομέα της Δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν το κριτήριο για την επιλογή αυτή. Η υφεσιακή κρίση έθεσε εν αμφιβόλω θεμελιώδεις συνταγματικές αξίες και αγαθά, όπως είναι τα κοινωνικά δικαιώματα,  π.χ τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία δοκιμάζονται και υπονομεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την απορρύθμιση της εργασίας, τις νέες ευέλικτες εργασιακές δομές που προωθούνται και με τη δραματική μείωση των μισθών. Πολιτικές που ήδη τίθενται σε εφαρμογή με την κυβερνητική σφραγίδα. Ο ρόλος μου ως υπεύθυνης του Τομέα μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεισφέρω στο να αρθρώσουμε ως ΜέΡΑ25 συγκεκριμένες, ορθολογικές και συγκροτημένες προτάσεις και ιδέες στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, με στόχο την θεσμική θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Επίσης ο ρόλος αυτός μου έδωσε μία σημαντική ευκαιρία για σχολιασμό και παρεμβάσεις μέσα από άρθρα της επικαιρότητας με αφορμή γεγονότα που καταδεικνύουν κοινωνικές παθογένειες όπως είναι π.χ η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων,  η απάνθρωπη μεταχείρισή τους, καθώς και τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα της Δικαιοσύνης. Να σημειώσω ωστόσο ότι μετά την εκλογή μου,  ως υπεύθυνες του Τομέα επελέγησαν οι αξιόλογες νομικοί κ. Μαρία Μποτονάκη και κ. Ιωάννα Λαχανά που υπηρετούν επάξια το ρόλο τους.

3. Όλοι βιώνουμε μια απίστευτη και ιδιότυπη κατάσταση με το covid-19,
κατά πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητα σας;

Σίγουρα αποτελεί μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα, στην οποία εκτός από τον φόβο για τους εαυτούς μας και τους δικούς μας ανθρώπους, κυριαρχεί και το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Την επηρέασε στο βαθμό που επανακαθόρισε αυτόματα τις προτεραιότητές μου ανάμεσα στις οποίες η υγεία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση σίγουρα έχουν αντίκτυπο στην ανθρώπινη ψυχολογία, ωστόσο ήταν μία σημαντική ευκαιρία για αναστοχασμό και ανασυγκρότηση, για όμορφες μοναχικές στιγμές διαλογισμού και σιωπής, ενασχόλησης με τα χόμπυ μου, διάβασμα, μουσική και ταινίες που πριν δεν είχα την πολυτέλεια χρόνου να απολαύσω με ηρεμία και χωρίς άγχος, καθώς και για δημιουργικό παιχνίδι με τα ανίψια μου. Ως ΜέΡΑ25 δεν σταματήσαμε φυσικά να είμαστε σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής μεσούσης της πανδημίας με συνεχείς παρεμβάσεις μας και πρωτοβουλίες.

4.Οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 προσέφεραν μέρος του μισθού τους στο ΕΣΥ θα θέλατε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες;

Είναι μία κίνηση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΜέΡΑ Αλληλεγγύης μέσω της οποίας θα διατεθούν δυνάμεις και χρήματα για να στηριχθεί  η δημόσια δωρεάν υγεία, η έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και δομές αλληλεγγύης.
Ως πολίτης και ως Βουλευτής πιστεύω ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε  να μην παραμένουμε απαθείς και να συνεισφέρουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας έμπρακτα και υλικά σε κάθε φορέα που παρουσιάζει δομικές ελλείψεις. Προσωπικά αποφάσισα να διαθέσω το 100% της βουλευτικής αποζημίωσης ενός μήνα για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, δωρεά προς τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Ευαγγελισμού με γνώμονα και κριτήριο αποκλειστικά την παροχή βοήθειας στο ΕΣΥ το οποίο νοσεί και πάσχει από σημαντικές και δυσλειτουργίες και κενά σε προσωπικό και σε ιατρικό εξοπλισμό. Ελλείψεις οι οποίες καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών με τονωτικές ενέσεις κρατικών μέτρων, παρεμβάσεων και μέριμνας και με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για άμεσες προσλήψεις, διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ και αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

5.Ποια η άποψη σας για τις συλλογικότητες;

Ιστορικά και κοινωνικά έχουν προκύψει από μία ανάγκη ομαδοποίησης ομοειδών τοποθετήσεων, οράματος, ιδεολογίας, απόψεων και στάσεων και συμφερόντων. Μέσα από ζυμώσεις, συλλογικές διαδικασίες και κινηματική διεκδίκηση έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ισχυρές ομάδες πίεσης που αντιμάχονται αποτελεσματικά την οπισθοδρόμηση, που διαμορφώνουν αποφάσεις ζωτικές για το δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν καθοριστικά στη διεκδίκηση οικουμενικών αξιών, με κυρίαρχη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διασφαλίζεται ως κόρη οφθαλμού εντός των κάθε μορφής ενώσεων και ομάδων, είναι η δημοκρατικότητα και ο σεβασμός της αυτονομίας των μελών και της εκάστοτε μειοψηφούσας γνώμης ώστε να μην διολισθαίνει καμία συλλογικότητα στον εκφασισμό της ομάδας, που δεν αφουγκράζεται καν τη μειοψηφία, που δεν σέβεται την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα. Και αυτό διότι αν και αρχικός σκοπός των ομάδων είναι η οριζόντια διαδικασία στη λήψη αποφάσεων, στην πράξη πολύ συχνά επικρατούν εσωτερικές ιεραρχίες, δηλαδή ένας υποβόσκων αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της συλλογικότητας, μία αυταρχική εκτροπή η οποία υπό τη λογική της αγέλης αλλοιώνει την συλλογική δομή της ομάδας και τους δημοκρατικούς όρους λειτουργίας της. Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, «το ίδιο το σύστημα των δικαιωμάτων εξυπηρετεί τη διασφάλιση της δημόσιας αυτονομίας των πολιτών, διασφάλιση που σημαίνει συγχρόνως κατοχύρωση της ιδιωτικής αυτονομίας, χωρίς την οποία είναι αδιανόητη μία ελεύθερη συμμετοχή στις διαδικασίες θέσπισης του δικαίου».

6.ΜέΡΑ25 κόμμα ή κίνημα και ποιοι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας;

 Είναι ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως-σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας που αγωνίζεται να καταργήσει την χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσες στην χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες. Είναι το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διεθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά – του DiEM25.
Είναι καθολικό ζητούμενο και πρωταρχική αξία πάνω στην οποία δομήθηκε το ΜέΡΑ25, να παραμείνει κινηματικός ο χαρακτήρας του, δημοκρατικές οι διαδικασίες λήψεως των αποφάσεων μέσω διαβουλεύσεων, και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφοφορίας, καθώς και συλλογικός ο τρόπος ανταλλαγής της πληροφορίας, ώστε όλα τα μέλη, ως ισότιμοι ομιλητές και κοινωνοί της ιδεολογίας να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, να παρεμβαίνουν και να τροποποιούν. Μέσα σε αυτό το συλλογικό και δημοκρατικό πλαίσιο και μέσα από διαδικασίες δημοσίου διαλόγου πορευόμαστε για το πρώτο Διαβουλευτικό Συνέδριο το φθινόπωρο και για την τροποποίηση του Καταστατικού του ΜέΡΑ25.
Η πρόταση του ΜέΡΑ25 εντάσσεται στο πλαίσιο της υπεύθυνης ανυπακοής εστιάζοντας σε επτά τομές-άξονες πολιτικής:
ΤΟΜΗ 1η Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους 
          1. ΤΟΜΗ 2η – Πρωτογενή Πλεονάσματα που καταργούν την λιτότητα
          2. ΤΟΜΗ 3η – Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης Ιδιωτικών Χρεών
          3. ΤΟΜΗ 4η – Φορολογικοί συντελεστές
          4. ΤΟΜΗ 5η – Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών
          5. ΤΟΜΗ 6η – Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και δημιουργική επιχειρηματικότητα
          6. ΤΟΜΗ 7η – Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ και υπερ-ταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

7.Βουλευτής Α΄ Αθηνών σε μια μεγάλη περιφέρεια, με ποιους τρόπους επιλέγετε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους που σας τίμησαν στις πρόσφατες εκλογές;

Σε μία τόσο μεγάλη και αχανή περιφέρεια ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας είναι η δια ζώσης επαφή με κοινωνικές δομές, με υπηρεσίες, με κινήσεις πολιτών, φορείς και συλλογικότητες οι οποίες έχουν εμβαθύνει στα προβλήματα και στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι περιοχές και οι κάτοικοι της Α’ Αθήνας. Οι πολίτες είναι εκείνοι που βιώνουν καθημερινά τις δομικές ελλείψεις σε επίπεδο αγαθών, παροχών και υπηρεσιών, τις εσφαλμένες κυβερνητικές αποφάσεις και τις παθογένειες της περιοχής τους και εκείνοι που είναι σε θέση να προτείνουν τις πιο πρακτικές, ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις. Μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση να συνομιλώ μαζί τους, να συμμετέχω σε εκδηλώσεις τους, να γίνομαι κοινωνός των ζητημάτων της κάθε περιοχής και να κάνω παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτή η επικοινωνία αποτελεί την πιο διαδραστική και ανθρώπινη πτυχή της ιδιότητάς μου σε σχέση με την ιδρυματοποίηση που προκαλεί συχνά το νομοθετικό έργο του οποίου η θεσμική λειτουργία, η πνευματική, πολιτική και κοινωνική αξία είναι σε κάθε περίπτωση αναμφίβολες. 

8.Τι σημασία έχει για εσάς η οικογένεια;

Τεράστια και αυτονόητη, ως πυρήνας αγάπης, προσφοράς, μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης στις πιο δύσκολες στιγμές. Ως ένα σημαντικό εφόδιο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ωστόσο, η οικογένεια μπορεί να είναι άλλοτε ευλογία και άλλοτε όχι, καθώς σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα, τις προσωπικές επιλογές και αντιστάσεις του καθενός μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την ψυχοσύνθεση και την πορεία του. Δεν είμαι υπέρ του σχεδιασμού ολόκληρης της ζωής και των στόχων ενός ανθρώπου πάνω στα πρότυπα, στις προσδοκίες, στα όνειρα και στις παραστάσεις της οικογένειάς του. Επίσης δεν θεωρώ ότι η δημιουργία οικογένειας είναι ή πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Αυτό έρχεται ως φυσική εξέλιξη μίας διαδικασίας, του έρωτα, της αγάπης, του σεβασμού, της όμορφης συνύπαρξης και της υγιούς επικοινωνίας μεταξύ δύο ώριμων ανθρώπων, και εφόσον το επιθυμούν και οι δύο. Τότε μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη ευλογία και το μεγαλύτερο δώρο ζωής.

9. Ποιο είναι το μέρος που σας ηρεμεί περισσότερο;

Η απόδραση στην φύση γενικότερα.

10.Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό;

Είμαι αρκετά συναισθηματική και ρομαντική και αυτό έχει κάποιες φορές εσωτερικό αντίκτυπο στον συγχρωτισμό μου με τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Ο ρομαντισμός αυτός μπορεί επίσης να επηρεάσει την συνήθως αισιόδοξη ματιά μου απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις σε πανανθρώπινο επίπεδο. Τότε καλείται η λογική η οποία βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

11. Ποια είναι η απόδραση σας όταν νιώθετε ότι τίποτα δεν πάει όπως το θέλετε εσείς;

Πρωτίστως δεν επιλέγω την επίπλαστη λύση της απόδρασης, αλλά το δρόμο της εσωτερικής αποδοχής της κατάστασης. Επίσης αναζητώ τα αίτια αυτής της κατάστασης, π.χ τι έχω κάνει λάθος και τρόπους χειρισμού ώστε να την αλλάξω, εφόσον είναι στο χέρι μου να την αλλάξω. Η απόδραση αυτό που μπορεί να  μου δώσει είναι συνθήκες περισυλλογής. Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι η περιήγηση στην φύση και η σιωπή, με ιδιαίτερη προτίμηση στο βουνό. 

12.Τι σημαίνει για εσάς ευαισθησία; Πιστεύεται ότι είναι ένα θετικό στοιχείο για κάποιον;

Η ευαισθησία είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα όντα να επικοινωνούν με τον εξωτερικό κόσμο, να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα και να αλληλεπιδρούν, είναι ένα δομικό συστατικό στοιχείο της αντίληψης και της ανθρώπινης κοινωνικότητας. Όταν η ευαισθησία συνδυάζεται με αυτοεκτίμηση, με εν συναίσθηση,  με συναισθηματική ευφυία και με διαισθητική σκέψη, τότε μπορεί να μετουσιωθεί σε δημιουργική δύναμη, σημαντική τόσο για την προσωπική εξέλιξη του ατόμου όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα θετικής ή αρνητικής αξιολόγησης της ευαισθησίας, αλλά διαχείρισης αυτής και αρμονικού συνδυασμού της με ορθολογική κρίση. Μέσα σε μία ορθολογική απόφαση συχνά ενυπάρχει βαθειά και πηγαία ευαισθησία.

13.Ποιά είναι η αγαπημένη σας ανάμνηση;

Όταν γεννήθηκαν τα ανιψάκια μου. Η πιο γλυκιά και όμορφη ανάμνηση με διαχρονική αξία.

14.Πρώτο πράγμα που σκέφτεστε μόλις ξυπνήσετε.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Να διατηρώ τον εαυτό μου υγιή σωματικά και ψυχικά και να νιώθω μία απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτό, ώστε να μπορώ με ώριμη και υγιή σκέψη να ανταποκριθώ στον κοινωνικό μου ρόλο και στις υποχρεώσεις μου και να απολαμβάνω τις καθημερινές στιγμές.

15. Πώς πιστεύετε θα σας περιέγραφαν οι γονείς σας όταν είσαστε μικρή;

Από τα λεγόμενά τους, ένα παιδί που τραγουδούσε πολύ, γελούσε πολύ, έτρωγε πολύ και έκανε πολλή πλάκα στους γύρω του.
*Ανδρέας Νταγιάκος



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.