Ήταν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ώρα που εννέα εκατομμύρια ιταλικές λόγχες στόχευαν το ασκητικό κορμί της Ελλάδας, όταν στο 21ο φυλάκιο των ελληνοαλβανικών συνόρων κοντά στην Πυρσόγιαννη, ένας στρατιώτης έγραφε με το αίμα του την πρώτη σελίδα από το βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, Από εκείνη την ημέρα και μετά, το βιβλίο θα γέμιζε γοργά τις σελίδες του. Ηρωισμοί, θυσίες αλλά κυρίως η διαχρονική αγάπη του Έλληνα για την πατρίδα θα οδηγούσαν στη νίκη.

Το κυρίαρχο επίτευγμα από το οργισμένο ΟΧΙ του 1940 ήταν ότι το ελληνικό έθνος θα περνούσε ταυτόχρονα το μήνυμα της αντίστασης και της αγάπης για την ελευθερία, στους υπερφίαλους εκφραστές των δυνάμεων του Άξονα και τους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης. 

Το κυρίαρχο μήνυμα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι η υπενθύμιση αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αντίσταση απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, καθώς και σε οποιονδήποτε, εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό, επιβουλεύεται την εθνική μνήμη, τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. 

Η 28η Οκτωβρίου ήταν η νικηφόρα αρχή των συμμάχων κατά του Άξονα, ένα ηρωικό πάνθεον που το συγκρότησαν οι Έλληνες της διπλανής πόρτας. Η δική μας νίκη.

Χρόνια Πολλά! 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.