Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διοργάνωσε σήμερα 30 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Διερεύνηση τις ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Έρευνας του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης Έρευνας και Καινοτομίας».

Την ημερίδα υλοποίησε η ερευνητική μονάδα του ΕΚΔΔΑ, το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) και είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των συμπερασμάτων  της σχετικής έρευνας που διεξήχθη από το ΙΤΕΚ. 

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων κ. Αλεβίζος και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι και παρουσίασαν τα συμπεράσματα της έρευνας. 

Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, σημείωσε τον ουσιαστικό ρόλο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σύστημα δημόσιας υγείας και αναφέρθηκε στο διττό τους στόχο: να παρέχουν άμεση και ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας και να αποσυμφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων. 

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΕΚΔΔΑ, επεσήμανε ότι μέσω αυτής της μελέτης επιχειρείται να τροφοδοτηθεί η Πολιτεία με πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως τόνισε, φιλοδοξία του ΕΚΔΔΑ είναι να προσφέρει, μέσω της έρευνας, ένα χρήσιμο εργαλείο αποτίμησης, αλλά κυρίως διαμόρφωσης πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.   

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ κ. Δημήτρης Απίστουλας, χαιρετίζοντας την ημερίδα, παρουσίασε ποιοτικά στοιχεία των επιμορφωτικών προγραμμάτων που έχει πραγματοποιήσει το ΙΝ.ΕΠ. στο πεδίο της υγείας και δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων που θα πιστοποιηθούν το προσεχές διάστημα. 

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στην τοποθέτησή του προανήγγειλε νέα προκήρυξη για την ενίσχυση της στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας οι οικογενειακοί ιατροί είναι λιγότεροι σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και για αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επαναξιολογεί τα κίνητρα προσέλκυσης ιατρών. Επίσης υπογράμμισε ότι τους 2 τελευταίους μήνες η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ενεργοποιηθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με αρκετά Κέντρα Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με επάρκεια στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid.   Τέλος δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη μάχη κατά του Covid, μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού.  

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων κ. Αλεβίζος, αναφέρθηκε στις περιφερειακές δομές, κυρίως της νησιωτικής χώρας, που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα εξήρε την προσπάθεια του προσωπικού των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και τόνισε τη βούληση της ΥΠΕ για εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος επεσήμανε τον ενεργό ρόλο των δομών στη μάχη κατά του covid με την αποφασιστική τους συμβολή στη διενέργεια των rapid tests. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εμπεριστατωμένες αναλύσεις κα ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετείχαν ως εισηγητές στην εκδήλωση. 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.