Έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στις ΗΠΑ ότι, σε περίπτωση που νικητής των επικείμενων προεδρικών εκλογών αναδειχθεί ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να προσβάλει το αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του και εκπροσώπους αντιρατσιστικών και άλλων οργανώσεων που ήδη συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον.


Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open, οι δυο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο 48 ωρών δίνοντας τη μάχη της ζωής τους για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους.

Εντύπωση προκαλεί η αποφασιστικότητα και η δύναμη που δείχνει ο Τραμπ στον προεκλογικό του αγώνα, παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ενώ το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού συνεχίζει να κάνει λόγο για μεγάλη, ξεκάθαρη νίκη. Κι αυτό, παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις - ακόμα και εκείνη του Fox - δίνει σαφές προβάδισμα στον Δημοκρατικό του αντίπαλο. Οι Δημοκρατικοί από τη μεριά τους φαίνονται πεπεισμένοι ότι τα γκάλοπ θα επαληθευτούν και ότι ο Μπάιντεν θα βγει νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη διάφορά.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του ανταποκριτή του Open στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που όντως χάσει τις εκλογές και αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθούν βίαια επεισόδια, ανάμεσα στους οπαδούς του - πολλοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, ως υπέρμαχοι της οπλοκατοχής - και σε μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. Όλα εξαρτώνται από το μήνυμα που θα επιλέξει να στείλει ο Τραμπ σε αυτούς τους οπαδούς και κατά πόσον θα επιλέξει να δυναμιτίσει το ήδη φορτισμένο κλίμα.

Ήδη, γνωστοί ταραξίες και από τις δύο πλευρές κατεβαίνουν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να είναι έτοιμοι για «δράση».

Αναφορικά με την πιθανότητα να χάσει ο Μπάιντεν στις εκλογές παρά το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Ιγνατίου τόνισε ότι αν και όλα δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος μπορεί να επικρατήσει ακόμα και με διαφορά 4-5 εκατ. ψήφων, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι ποια πλευρά θα κερδίσει τους περισσότερους εκλέκτορες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εκστρατεία Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα απευθυνθεί τη βραδιά των εκλογών στους ψηφοφόρους του από το Ντέλαγουερ, την πολιτεία καταγωγής του, μια εξέλιξη που φανερώνει την αισθοδοξία των Δημοκρατιών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.