Τα μέτρα για όσους πλήγουν από το δεύτερο lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ αυτών η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους 800 ευρώ που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, αλλά και η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση επιδόματος ανεργίας και επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν άλλη ενίσχυση. 

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας. Μπορούν να πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κόστος μέτρου 675 εκατομμύρια ευρώ για το μήνα Νοέμβριο. Σήμερα εκτός επέκτασης του μέτρου ανακοινώνουμε πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων. Όποιος τίθεται αναστολή θα λάβει 800 ευρώ. Η εφάπαξ αυτή ενίσχυση είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων όπως έχει εξαγγελθεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκ. Ευρώ. 
  • Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής του ΦΠΑ πληρωτέου το μήνα Νοέμβριο. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Κόστος 230 εκ. Ευρώ
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους που περιλαμβάνει και το λιανεμπόριο. Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Κόστος 66 εκ. ευρώ. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν μέτρα που πρόσφατα ψηφίσαμε. 
  • Για όσους η σύμβαση τίθεται σε αναστολή μπορούν να αναστείλουν δόσεις ρυθμισμένων οφειλών τον μήνα Νοέμβριο. Αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. 27 εκατ. ευρώ
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Κόστος 308 εκατ. Ευρώ
  • Νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά 130.000 συμπατριώτες που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Μάρτιο του 2020. 
  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια οικία εργαζομένων και την φοιτητική οικία των τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις υποχρεώσεις τους, αλλά θα καταβάλετε άμεσα στους δικαιούχους. Το κόστος 30 εκ. Ευρώ. 
  • Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για την επιστροφή προκαταβολής. Δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου. Λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2000 ευρώ. Ισχύουν η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, και η συμμετοχή ατομικών επιχειρήσεων. Κόστος 1 δις. 

«Επεξεργαζόμαστε νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής επιταγών. Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δις ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.