Στη μέγγενη του κοροναϊού βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, τον αριθμό κρεβατιών στις ΜΕΘ να μειώνεται δραματικά και τους διασωληνωμένους να παραμένουν πάνω από τους 500.

«Γίνεται επιλογή ασθενών»

Μιλώντας στο MEGA o Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.

«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. «Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου 30 άτομα, τα οποία περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι προκειμένου να το καταλάβουν. «Αυτοί που κάνουν την επιλογή είναι το ΕΚΑΒ με τον εντατικολόγο γιατρό». 

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή όσων θα μπουν σε ΜΕΘ είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, θεραπευτικά και ηλικιακά.

«Θεραπευτικό κριτήριο, ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, και με ηλικιακό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ Covid «είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες κλίνες και δυστυχώς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επιλογή».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεκάδες ασθενείς είναι στην αναμονή για μια κλίνη ΜΕΘ, με τους γιατρούς – όπως τονίζεται – να προχωρούν σε επιλογή των ανθρώπων που θα διασωληνωθούν.

Ενδεικτικά στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν απομείνει οι εξής κλίνες ΜΕΘ:

  • Τέσσερεις στο ΘΡΙΑΣΙΟ
  • Έξι στη ΝΙΚΑΙΑ
  • Δύο στον ΕΡΥΘΡΟ
  • Δύο στο ΛΑΪΚΟ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.