Για την Παρασκευή μεταφέρεται τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, οπότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.
Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αναβλήθηκε για την Παρασκευή, οπότε και θα εξεταστούν όλα τα σενάρια και θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την αναβολή (αντί για την έκτακτη της Τετάρτης, να γίνει η τακτική της Παρασκευής) ζήτησαν οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θέλουν να μελετήσουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι μεσολάβησε και το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με λιγότερα τεστ από τις καθημερινές.
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να εκτινάσσεται στους 605, για πρώτη φορά το 2021.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των όσων συζητούνται, αυτή η αναβολή «δεν αλλάζει κάτι για τις αποφάσεις». Εάν, δηλαδή, αποφασιστεί μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο, αυτό αναμένεται να ισχύσει. Σε κάθε περίπτωση, τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Χαλαρώνει το ωράριο απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα
Οπως έγραφε νωρίτερα το iefimerida.gr, το πρώτο μέτρο που θα χαλαρώσει, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.
Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.
Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλον δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.
Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 22 Μαρτίου
Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Φαίνεται πως τα κομμωτήρια θα είναι αυτά που θα πάρουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, βάσει της συμβολής τους στη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, καθώς εκεί θα αξιολογηθούν τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης τους με στόχο την επάνοδο στην κανονικότητα.
Πέτσας: Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου
Σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο κ. Πέτσας εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το εφετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες, που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.
Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα, διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.
Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».
Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου