Τα μέτρα στήριξης της εστίασης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της επανεκκίνησης του κλάδου, στις 3 Μαΐου 2021, τέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη και την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη δυνατότητα αναστολής δημοτικών τελών που έχει δοθεί στους Δήμους, αλλά και στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ -η οποία ακολούθησε τα 187,1 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι- προκειμένου να ισοσκελιστεί τόσο η απώλεια των εσόδων, όσο και οι αυξημένες δαπάνες των Δήμων εν μέσω πανδημίας. 

Όπως επισήμανε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, οι αποφάσεις για την αναστολή δημοτικών τελών λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια. «Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι για όσο διαρκεί η κρίση, εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε τόσο τους Δήμους, όσο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γιατί και οι Δήμοι πρέπει να επιβιώσουν για να μπορούν με τη σειρά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα και τους Δημότες τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις. Όπως υπογράμμισε, η σχετική πλατφόρμα τίθεται σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες και εφόσον χρειαστεί, πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, προκειμένου όλοι να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. «Πιστεύουμε σε γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου και οι Δήμοι να μπορούν να δουν έσοδα, αλλά και οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από ένα χρόνιο βάρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτενής ήταν η αναφορά και για τις πρόσφατες τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών που σχετίζονται με τον κλάδο της εστίασης. Συγκεκριμένα: η διετής παράταση στα μισθώματα δημοτικών ακινήτων και κυλικείων, η εναρμόνιση προς τα κάτω των δημοτικών τελών και για τα Κέντρα Διασκέδασης (από 5% στο 0,5% επί του τζίρου), τα οποία πλέον ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης, καθώς και η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης εμβαδού για τραπεζοκαθίσματα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2021. 

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει εμπράκτως, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων και εισφορών, ότι δεν πιστεύει στους εξοντωτικούς φόρους. Μέλημά μας είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνουμε την πραγματική οικονομία και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εστίασης, έθεσαν το ζήτημα των αδειοδοτήσεων κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλού, καθώς και των εξαιρέσεων που προκύπτουν για την επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την παραχώρηση αιγιαλού για το έτος 2021.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.