«Θέσαμε από την αρχή ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση του ντόπινγκ και είμαστε υπερήφανοι για ό,τι καταφέραμε. Είναι μία διαρκής προσπάθεια, την οποία υλοποιούμε εν μέσω των δυσκολιών της πανδημίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 01/01/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».

Ο κ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, ως κυβέρνηση, αδράνησε στον τομέα του αντιντόπινγκ και αγνόησε τις συνεχείς προειδοποιήσεις και συστάσεις του WADA, με συνέπεια την άρση της διαπίστευσης του εργαστηρίου του ΟΑΚΑ, την οποία χαρακτήρισε «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου».

«Κληρονομήσαμε μία προβληματική κατάσταση, παραλάβαμε δύο βαθύτατα προβληματικούς φορείς, τον ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο αντιντόπινγκ. Δεσμευτήκαμε για τη στήριξη του ΕΣΚΑΝ και του καθαρού αθλητισμού και για τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής και το κάναμε πράξη», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Λ. Αυγενάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα θετικά σχόλια τόσο του προέδρου του WADA, Βίτολντ Μπάνκα, όσο και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κατά την προ ημερών συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Για τη μετατροπή του ΕΣΚΑΝ στον ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξέδωσε, μετά από οκτώ χρόνια καθυστέρησης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του Απριλίου ο νέος φορέας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Εσείς μένετε μόνο στις εξαγγελίες, εμείς το εξαγγείλαμε και το κάναμε» επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξηγώντας ότι έχει ήδη εγκριθεί και εκταμιευθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό ο προϋπλογισμός του ΕΟΚΑΝ, είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του και η υλικοτεχνική υποδομή, έχουν ετοιμαστεί τα γραφεία του Οργανισμού στο ΟΑΚΑ και προχωρούν οι διαδικασίες στελέχωσής του με εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναφορικά με το εργαστήριο αντιντόπινγκ, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε ότι η άρση της διαπίστευσης ήταν αποκλειστικά ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και του προκατόχου του, Γιώργου Βασιλειάδη. Τόνισε ότι με τη μεταφορά του εργαστηρίου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την οποία είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να την ολοκληρώσει με την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, η αρμοδιότητα έχει περάσει πλέον στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα συνεχίσει να στηρίζει το εργαστήριο, μέχρι την ανάκτηση της διαπίστευσής του, ενώ και στη συνέχεια θα το χρηματοδοτεί με 400.000 από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, αλλά και οι ειδικοί αγορητές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25) κατηγόρησαν τον υφυπουργό Αθλητισμού για απόπειρα παρέμβασης στις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Απαντώντας, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «πολιτική δημοσιευμάτων» και πρόσθεσε: «Σας προκαλώ να καταθέσετε οτιδήποτε συγκεκριμένο για παρέμβαση στις διαδικασίες των εκλογών».

Αναφερόμενος δε στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στις ομοσπονδίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε: «Κέρδισε η ανανέωση, ο αθλητισμός και η διαφάνεια. Να συγχαρώ όλες ανεξαιρέτως τις νέες διοικήσεις και είμαι βέβαιος ότι, με το πνεύμα που τις χαρακτηρίζει, θα προσφέρουν σημαντικό έργο, με τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.