«Στεκόμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση -όπως το πράττουμε πάντα- προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο κ. Πέτσας συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, τον δήμαρχο Γλυφάδας, κ. Γιώργο Παπανικολάου και τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων τέθηκαν θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα, με έμφαση στα έργα υψηλής προτεραιότητας στους άξονες της αστικής ανάπλασης, της προσβασιμότητας, της ανάδειξης του φυσικού τοπίου, του πολιτισμού και της παιδείας, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και έχουν, ήδη, υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επί τάπητος βρέθηκε και ο σχεδιασμός ενοποίησης των δημόσιων χώρων του παράκτιου μετώπου μέχρι τη Βουλιαγμένη, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε για τα σοβαρά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν οι δημοτικές αρχές, προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πολιτών για μία καλύτερη ζωή, για μία καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους. Τέτοιου είδους έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για ώριμα σχέδια που σχετίζονται κυρίως με αστικές αναπλάσεις και στους τρεις δήμους. Ακούμε. Καταγράφουμε. Δίνουμε λύσεις.», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας των συναντήσεων.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Αλίμου, συζητήθηκε το έργο αστικής ανάπλασης που ενώνει την περιοχή με την παραλία καθώς και η αστική αναζωογόνηση μέσω της κτιριακής αναβάθμισης της περιοχής γύρω από το νέο δημαρχιακό μέγαρο. 

Στον δήμο Γλυφάδας, έμφαση δόθηκε στις παρεμβάσεις συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής και στην ανέγερση ειδικού σχολείου με αμφιθέατρο για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, και τα δύο έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με το νέο κτίριο πολιτισμού για τη μουσική, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ.  

Ξεχωριστή μνεία έγινε και στην πρόταση αστικής αναζωογόνησης του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η οποία επίσης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει και να ενοποιήσει κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου σε όλη την περιοχή, ενώ αφορά μεταξύ άλλων και σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για ποδηλατοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και χώρους στάθμευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας: «Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο που αλλάζει την όψη σε όλο το νότιο κομμάτι, βελτιώνει την ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες και θα αποτελέσει “μοντέλο” και για άλλες περιοχές. Το επόμενο διάστημα, θα είναι καθοριστικό, ώστε οι δημότες να δουν τις τοπικές κοινωνίες να αλλάζουν προς το καλύτερο. Είμαστε, εδώ, να συνεισφέρουμε τόσο με θεσμικές παρεμβάσεις όσο και με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση των σχεδίων σας. Είμαστε σύμμαχοι με την Αυτοδιοίκηση, είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα».

Στις συναντήσεις του με τους δημάρχους και των τριών περιοχών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συζήτησε, επίσης, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς και για την έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 8 εκατ. ευρώ, προς τους δήμους για την ναυαγοσωστική τους κάλυψη. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, το ποσό θα κατανεμηθεί σε δήμους της χώρας με πολυσύχναστες παραλίες. Προανήγγειλε, δε, ότι δρομολογείται μόνιμη θεσμική παρέμβαση για το θέμα. «Η ασφάλεια και η προστασία των λουόμενων δεν είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκε επίσης ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και βάζει τέλος στην ακυβερνησία δήμων και περιφερειών. Τέθηκαν, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με την καταστατική θέση των αιρετών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» που επανεκκινεί με τους θεσμικούς εταίρους του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός του Ιουνίου. 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.