Στο Πεντελικό Όρος και συγκεκριμένα στις θέσεις του Αρχαίου Λατομείου, από το οποίο έγινε η εξόρυξη του μαρμάρου για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, στη Σπηλιά του Νταβέλη και στην «οδό λιθαγωγίας» - στον δρόμο από τον οποίον γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου στην αρχαιότητα - έκαναν αυτοψία χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενοι από τους Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  Μανώλη Γραφάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες, μετά από πρόσκληση της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, παρουσία των δημάρχων Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το σχέδιο για  τη συνολική ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, που εκπόνησε ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου και του ΣΠΑΠ. Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, με έμφαση στο Αρχαίο Λατομείο και στο Ιερό του Διονύσου, που βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του βουνού. Το στρατηγικό σχέδιο του Πεντελικού Όρους αναμένεται να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του τρέχοντος μηνός.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η ανάδειξη του Πεντελικού Όρους αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των φορέων που είμαστε σήμερα εδώ. Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Στο πλαίσιο αυτό η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού δήλωσε κατηγορηματικά: «Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργεία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων».

Ο Βλάσσης Σιώμος από την μεριά του, ενημέρωσε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις δραστηριότητες και τις δράσεις που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ο Σύνδεσμος, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε : «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η παρουσία και οι δηλώσεις των 2 Υπουργών στο Πεντελικό, που έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων επισκέψεων υπουργών στο Πεντελικό το τελευταίο 8μηνο, δείχνει για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, πολιτική βούληση της πολιτείας να παρέμβει άμεσα, δυναμικά και ουσιαστικά  για την ανάπλαση και ανάδειξη του Πεντελικού.

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις των 2 υπουργών όμως έκαναν και σαφές προς όλους, ότι διαφωνούν κάθετα με τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και ότι έχουν απαντήσει αρνητικά εγγράφως οι υπηρεσίες τους και συνεπώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό.

Τέλος θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στους 2 υπουργούς γιατί με  την παρουσία τους και τις κατευθύνσεις προς τους συνεργάτες τους απέδειξαν, την εκπεφρασμένη θέληση τους, να κινήσουν άμεσα και ουσιαστικά, όλες τις απαιτούμενες  διαδικασίες, ξεπερνώντας σημαντικότητα προβλήματα, για να αναπλάσουν και να αναδείξουν το πολύπαθο Πεντελικό»Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.