Η στενότερη συνεργασία και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του ιατρικού, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης περιοδείας του.


Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν το Καρπενήσι, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Νίκο Σουλιώτη και τον Δήμαρχο Αγράφων, κ. Αλέξανδρο Καρδαμπίκη. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, επισημαίνοντας τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, προκειμένου να χτιστεί -μέχρι τον Σεπτέμβριο- το απαραίτητο τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί. «Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους πολίτες που εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό.


«Η αποστολή μας είναι απλή. Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού να μπορέσουμε μαζί με την αυτοδιοίκηση και μαζί με όλους τους φορείς -σε τοπικό επίπεδο- να κινητοποιήσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που ακόμα δεν έχουν πειστεί και να κάνουν το εμβόλιο, ει δυνατόν αύριο. Να μην αφήσουμε άλλο χρονικό κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε. Δεν μετράμε, απλώς, τις μέρες που περνάνε. Αυτό είναι πολύ βασικό και έχει τη σημασία του για όλους -ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας- και για τους νέους μας και για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.


Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες τους εμβολιασμούς -με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson- σε απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στα ορεινά χωριά Κρέντη και Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία. Για τις δύο αυτές ημέρες, έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι από 150 κάτοικοι, ενώ -όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών- η δράση θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών.


«Το μήνυμα που στέλνουμε στους συμπολίτες μας είναι ένα: “Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας. Ακόμα και εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς”. Εάν στο τέλος της ημέρας, πετύχουμε τα ποσοστά εμβολιασμού που θέλουμε, όλη η χώρα θα είναι πολύ πιο ασφαλής, ιδίως ενόψει του φθινοπώρου. Βεβαίως, υπάρχει και η κοινωνία, υπάρχει και η οικονομία και είμαστε, εδώ, να ακούσουμε όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν και να συζητήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας στις συναντήσεις του με τους φορείς.


Στην ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρπενησίου, συμμετείχε, επίσης, ο βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος.


Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Αντιπεριφέρεια, όπου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό. «Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε δύο επίπεδα -στην επικοινωνία και στην ουσία- προκειμένου να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε, εν συνεχεία, το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το δύσκολο έργο που επιτελούν, στην πρώτη γραμμή, όλους αυτούς τους τελευταίους δεκαέξι μήνες εν μέσω πανδημίας, ενημερώθηκε για την πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή, αλλά και για τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών με κορονοϊό του Κέντρου Υγείας της περιοχής, καθώς και στο νέο πρόγραμμα παρακολούθησης πρώην νοσούντων για το λεγόμενο σύνδρομο Long COVID, την υποστήριξη δηλαδή πρώην ασθενών, έπειτα από βαριά μορφή COVID-19.


«Για να μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά, χρησιμοποιούμε το ισχυρότερο όπλο μας που είναι το εμβόλιο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της ιατρικής κοινότητας στην κινητοποίηση των πολιτών που εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια και προκρίνοντας τα επιχειρήματα της επιστήμης έναντι του ανορθολογισμού. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους δύο κεντρικούς άξονες που διέπουν το πνεύμα της εκστρατείας του εμβολιαστικού προγράμματος -το δίπολο επικοινωνία και ουσία– και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν πολλαπλασιαστές του μηνύματος του εμβολιασμού, μέσα από στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες ενέργειες. Προανήγγειλε, δε, μεγαλύτερη εμπλοκή των γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ιδίως ως προς το κλείσιμο των ραντεβού.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Οι σημερινές συναντήσεις που πραγματοποιούνται για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, έχουν δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την επικοινωνία και εδώ είναι ξεκάθαρη η εμπλοκή του ιατρικού συλλόγου, γιατί πραγματικά η επιστημονική γνώμη, η άποψη του γιατρού μας είναι καθοριστικής σημασίας για να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον εμπορικό κόσμο, με τις ενώσεις των ξενοδόχων και με το επιμελητήριο, η επικοινωνιακή μας δράση που σχετίζεται με την παρότρυνση των γιατρών, θα πολλαπλασιαστεί και -σε συνεργασία με τους δήμους- οι ίδιοι οι γιατροί θα επισκεφθούν πολλά σημεία στην Ευρυτανία για να περάσουν το βασικό μήνυμα της επιστημονικής γνώσης απέναντι στον ανορθολογισμό και την επιφυλακτικότητα. Οι δράσεις αυτές επικοινωνίας θα συμπληρωθούν και με πιο στοχευμένες δράσεις στα πιο νεανικά κοινά, μέσω κυρίως των social media. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ουσία. Και εδώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα κοιτάξουμε να δούμε πώς μπορούν να συμμετέχουν στον καθορισμό των ραντεβού και οι γιατροί, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κλείνουν επί τόπου το ραντεβού τους, όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους. Επίσης, ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε από χθες με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, στον δήμο Αγράφων, θα συνεχιστεί και θα πολλαπλασιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Η περιφέρεια δηλαδή και οι δήμοι θα καταρτίσουν λίστες με τους κατοίκους μιας περιοχής που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν από απομακρυσμένες περιοχές του νομού και θα στείλουμε ξανά, σε συνεννόηση με τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, κινητές μονάδες για συνεχείς εμβολιασμούς σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο. Επικοινωνία και ουσία πηγαίνουν χέρι-χέρι».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου, κ.κ. Γεώργιο, αναφέρθηκε και στον ρόλο της εκκλησίας. «Είναι πολύ σημαντικό να πειστούν άνθρωποι, οι οποίοι στρέφονται στον παρηγορητικό ρόλο της εκκλησίας, στον παρηγορητικό λόγο με τον οποίο μιλάει στις καρδιές των πιστών και των ανθρώπων. Ο Χριστιανισμός έχει πονέσει πάρα πολύ από πολιτικές Πόντιου Πιλάτου και πολιτικές “νίπτω τας χείρας μου”. Εδώ, είναι ξεκάθαρη η επιλογή μας: κάνουμε το εμβόλιο, γιατί αυτό βοηθά τον συνάνθρωπό μας. Είναι στην καρδιά της πίστης μας. Και με τη βοήθεια του Μακαριωτάτου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πιστεύω ότι θα πολλαπλασιαστεί αυτό το μήνυμα, παντού, στην Ελλάδα και ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.


Ακολούθησε επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στη Μακρακώμη, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μακρακώμης, κ. Γιώργο Χαντζή και τη Δήμαρχο Αμφίκλειας, κα Στιβακτή Αθανασία.


Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Βασικό στοιχείο είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχουμε, δηλαδή, μία πολύ καλή βάση. Όμως, δίνουμε μάχη με τον χρόνο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι. Επομένως, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να εστιάσουμε στους ανθρώπους που ξέρετε πρωτίστως εσείς -οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου- ότι είναι επιφυλακτικοί και το σκέφτονται. Όσοι είναι παραδοσιακοί λαϊκιστές δεν μπορείς να τους προσεγγίσεις, μπορούμε όμως να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας που εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αναβλητικοί. Τα βασικά μας εργαλεία είναι τα επιχειρήματά μας και αυτά εκπέμπονται από δύο πηγές πρωτίστως: από την ιατρική κοινότητα και σε τοπικό επίπεδο από την αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, φορείς και ανθρώπους με σημαίνοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες».


Τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν το Κιλελέρ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχο Κιλελέρ, κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, καθώς και τον Δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νικόλαο Γάτσα.


Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας: «Θα πρέπει να απευθυνθούμε με πειθώ, όχι με επιθετικό ή αντιφατικό τρόπο, ίσα-ίσα, σύμμαχοι, να δείξουμε σε όλους όσοι είναι επιφυλακτικοί τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το κοινωνικό σύνολο».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο, με τον οποίο ο ιατρικός κόσμος και ο κόσμος της εκκλησίας μπορούν να επικοινωνήσουν τη σημασία του εμβολιασμού. «Ο ιατρικός κόσμος δίνει σίγουρα το παράδειγμα και με τη στάση του μπορεί είτε να κινητοποιήσει, είτε να αποθαρρύνει. Αρκεί μία φωνή στις δέκα για να δοθεί το λάθος μήνυμα. Όσον αφορά στην εκκλησία, θέλουμε η πολύ υπεύθυνη και σοβαρή στάση που έχει δείξει -μέσα στην πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα- να συνεχιστεί, μιλώντας ακόμα πιο ανοικτά σε ανθρώπους που μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για πολλούς λόγους. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, το συναίσθημα και τη δύναμη του παραινετικού λόγου της εκκλησίας που θα φτάσει σε κάθε συνάνθρωπό μας», επισήμανε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν και οι τοπικοί φορείς –επαγγελματικές ενώσεις, εμπορικός κόσμος, εκπρόσωποι του τουρισμού και της εστίασης- στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστές του μηνύματος του εμβολιασμού τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες και τους πελάτες τους.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ποσοστά εμβολιασμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Δεν με προβληματίζουν τα ποσοστά. Με προβληματίζουν οι συμπολίτες μας που δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν. Τα ποσοστά όλοι ξέρουμε ότι ενέχουν έναν βαθμό αβεβαιότητας, γιατί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Γιατί για παράδειγμα οι συμπολίτες μας που εμβολιάζονται, μπορεί να έχουν εμβολιαστεί σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο κατοικίας τους. Υπάρχει, επίσης, ο παρανομαστής της απογραφής του 2011 και τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει, για αυτόν εξάλλου τον λόγο κάνουμε και την απογραφή φέτος. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ο απόλυτος αριθμός των συμπολιτών μας που δεν έχει εμβολιαστεί».


Ερωτηθείς, τέλος, για τη στόχευση των επιτόπιων περιοδειών και για το εάν ο ίδιος θα ζητήσει από τους δημάρχους να κινητοποιηθούν «πόρτα-πόρτα» σε μία εκστρατεία πειθούς γύρω από τον εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όπως κάνουν οι δημοτικές αρχές εκλογές, θα κάνουμε και το εμβόλιο, πόρτα-πόρτα. Δεν είναι ότι εξετάζουμε το πού θα πάμε μόνο με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού. Πηγαίνουμε εκεί όπου μπορούμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και εκεί όπου μπορούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφθούμε ταυτόχρονα πολλές περιοχές».


Η τριήμερη περιοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος συνεχίζεται, την Τετάρτη 14 Ιουλίου και την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.