Τον ιστορικό χώρο του Μεσαιωνικού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στη Λιβαδειά, η ανάπλαση του οποίου εντάσσεται στην πρόσκληση ΑΤ14 “Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021” του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Πρόκειται για τον τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την απελευθέρωση της πόλης της Λιβαδειάς και τον μεγάλο αγώνα του Έθνους, καθώς την 1η Απριλίου 1821, στον Ιερό Ναό, οι Επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου και Αθηνών, ευλόγησαν σε μία πανηγυρική δοξολογίατην επαναστατική σημαία του Αθανάσιου Διάκου. 

Η χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: α) την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού Ναού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, β) την ανάδειξη των ταφικών μνημείων και των αγαλμάτων του περιβάλλοντα χώρου, συνολικής έκτασης 1.780 τ.μ., καθώς και γ) παρεμβάσεις εξωραϊσμού της γειτονικής κεντρικής οδού, βασισμένες στις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της προσβασιμότητας. 

Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μία «άσκηση συλλογικής αυτογνωσίας», μία επίσκεψή, που σηματοδοτεί όπως είπετον τρόπο με τον οποίο κάθε Έλληνας στέκεται απέναντι στο παρελθόν και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

«Βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό χώρο, όπου πριν από 200 χρόνια –την Πρωταπριλιά του 1821– οι Επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου και Αθηνών ευλόγησαν τη σημαία του Αθανάσιου Διάκου, ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς. Φέτος –200 χρόνια μετά– δεν είναι Πρωταπριλιά το γεγονός ότι ένα έργο, όπως αυτό, εντάσσεται σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να γίνει η ανάπλαση της περιοχής, να αναδειχθούν τα ταφικά μνημεία, να γίνει τοπόσημο και να μπορεί να συνδυάζει κάποιος μία επίσκεψη για να γνωρίσει τους προγόνους μας. Να πραγματοποιήσει, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη διαδρομή ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, μία διαδρομή αναψυχής και να ακολουθήσει όλες αυτές τις δράσεις που δημιουργούν εμπειρίες –για εμάς και τα παιδιά μας– και που κρατούν τη ζωντάνια στον τόπο μας. Η δράση αυτή –ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ– εντάσσεται, λοιπόν, στο πρόγραμμα και, από την πλευρά μας, προσδοκούμε στη γρήγορη συμβασιοποίηση και υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο κ. Πέτσας. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς και στις υπόλοιπες προτάσεις του δήμου που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν, το επόμενο διάστημα, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και που αφορούν έργα με έντονο αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως τα έργα αστικής αναζωογόνησης και τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας του δήμου Λεβαδέων. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην χρηματοδότηση, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, για έργα αγροτικής οδοποιίας 21 χιλιομέτρων. «Για κάποιους η λέξη “21 χιλιόμετρα”, ενδεχομένως, να μην λέει τίποτα. Όμως, για κάθε έναν από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, κάθε μέτρο από τα 21 χιλιόμετρα λέει πολλά για να μπορούν να πηγαίνουν στα χωράφια και στα κοπάδια τους», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, η αυτοδιοίκηση έχει στη διάθεσή της τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών προς όφελος του πολίτη. «Χαιρόμαστε, πραγματικά, να χρηματοδοτούμε τέτοια έργα, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως για την κινητοποίηση τόσο μεγάλων πόρων για την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε, επίσης, τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη χρηματοδότηση της κατασκευής νέου βρεφονηπιακού σταθμού, σε κτήριο που παραχωρήθηκε στον δήμο. 

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” στο Δημαρχείο Λεβαδέων, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο, κ. Ιωάννη Ταγκαλέγκα και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αλέξανδρο Μητά.

Ο κ. Πέτσας και η κ. Αγγελοπούλου επισκέφθηκαν, επίσης, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα θεσμικά και αναπτυξιακά, οι προτάσεις της Περιφέρειας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, καθώς τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, μέσω του ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης που έχει ανακοινωθεί για την περιοχή. 

«Η Βοιωτία δεν είναι ένας “δορυφόρος” της Αθήνας, αλλά μία περιοχή με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα», επισήμανε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης είναι –μαζί με την περιφερειακή διοίκηση– τα πλεονεκτήματα αυτά να τα ξεδιπλωθούν και να τα αναδειχθούν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τον τρόπο που η περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό προορισμό στον άξονα του αθλητισμού, του πολιτισμού και του θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και με την αξιοποίηση του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.  

Ξεχωριστή μνεία έγινε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών και στις προτάσεις της Περιφέρειας, οι οποίες εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος –από τις υποδομές και τα αντιπλημμυρικά έργα μέχρι τις αστικές αναζωογονήσεις και φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.  

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, μέσα σε μόλις πέντε μήνες –μετά την τροποποίηση του νόμου τον Μάρτιο– έχουν ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης”  έργα, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. «Εάν βρείτε άλλο πρόγραμμα που να έχει τέτοιες εντάξεις έργων, με χαρά να το ξανασυζητήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα, όπως προανήγγειλε, την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ακόμα μία σειρά έργων, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ταχύτητας για τις εντάξεις στο “Αντώνης Τρίτσης”, έτσι ώστε μέσα στο 2022 να δημοπρατούνται, να συμβασιοποιούνται και να υλοποιούνται πολύ περισσότερα έργα σε όλη την επικράτεια. 

«Από τον επόμενο κιόλας χρόνο, θα είμαστε εμείς που θα πιέζουμε τους δήμους και τις περιφέρειες να υλοποιήσουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Σημασία έχει να έχουμε ώριμα έργα, έτσι ώστε ο πολίτης να ωφελείται από αυτά», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στους αναπτυξιακούς στόχους του “Ελλάδα 2021” και στην ειδική πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” αναφέρθηκε –στις δηλώσεις της– η Πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου: «Μιλάμε για το μέλλον. Μιλάμε για ανάπτυξη. Έχουμε μία συνεχή επικοινωνία και μία συνεχή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση –περιφέρεια και δήμους–, καθώς και με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους τόπους πιο ελκυστικούς, οι νέοι να μένουν στην πατρίδα μας και να έχουν δουλειές. Είμαστε σήμερα, εδώ, γιατί υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις από την περιφέρεια, καθώς και από τους όμορους δήμους. Σκοπός μας είναι αυτή η συμβολική επετειακή χρονιά –200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση– να μας κάνει να έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση σε όλα τα θέματα. Κοιτάζουμε την Ιστορία, “σκύβουμε” μπροστά στην Ιστορία και αναδεικνύουμε τα γεγονότα για να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για έργα, τα οποία θα θυμίζουν ότι –αυτή τη χρονιά της γνώσης και της μνήμης– σκεφτήκαμε πώς θέλουμε να προχωρήσει η Ελλάδα στους επόμενους αιώνες. Για όλα αυτά, υπάρχει η σύνδεσή μας με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει εντάξει ένα ιδιαίτερο κομμάτι στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για έργα τα οποία θα δούμε να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα μείνουν στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε να αναδείξουμε αυτές τις συνέργειες, γιατί χωρίς συνεργασία δεν θα προχωρήσουμε μπροστά».

Από την πλευρά του, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός έκανε λόγο για μία επίσκεψη με πολύ μεγάλη ουσία και έναν υψηλότατο συμβολισμό, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Κρατάμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα στην περιοχή. Κατέστρεψε δασική έκταση, κατέστρεψε περιουσίες και δημιούργησε μεγάλο άγχος και ανασφάλεια σε πάρα πολλούς πολίτες που εξαρτούσαν το εισόδημά τους είτε από τον τουρισμό, είτε από το δάσος και το είδαν να χάνεται. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το πλέγμα των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και εκτείνεται σε βάθος μέχρι και επτά ετών. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει, στο παρελθόν, ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης. Μάλιστα, όσο προχωράει η εξειδίκευση από τον κ. Μπένο και την ομάδα του, θα είμαστε εδώ και οι συμπολίτες μας θα δουν ότι κάτι καλύτερο ξημερώνει, έστω και μέσα από την καταστροφή».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε τη στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, με στόχο οι πληγές να επουλωθούν και το στοίχημα της επόμενης ημέρας να κερδηθεί για τους κατοίκους και την περιοχή συνολικά.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.