Το εμβληματικό μνημείο της πόλης μας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της πόλης, αλλά ολόκληρης της χώρας, διαθέτει πλέον μια νέα σκηνή, τη Σκηνή «Ωμέγα»! 

Νέο απόκτημα για το ΔΘΠ, η Σκηνή «Ωμέγα»,  χωρητικότητας 120 θέσεων στην καρδιά του θεατρικού οικοδομήματος, σύγχρονη και εξοπλισμένη τεχνικά με όλα τα μέσα, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του θεάτρου. Φέτος η Σκηνή «Ωμέγα» θα φιλοξενήσει έργα από την ελληνική δραματουργία σε όλη τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Τα εγκαίνια  της νέας σκηνής πραγματοποιήθηκαν χθες από τον  Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Μετά την τελετή των εγκαινίων, την οποία μουσικά συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την παράσταση του έργου του Δημητρίου Βικέλα Λουκής Λάρας, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΘΠ Λευτέρη Γιοβανίδη,  με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο  ρόλο. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  την έκθεση «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» η οποία φιλοξενείται στον ίδιο χώρο και διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, σε  συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά. 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Στ. Νταϊφά, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης,  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Θ.Π. Λευτέρης Γιοβανίδης κ.ά. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάσαμε τη Σκηνή «Ωμέγα», μια δεύτερη σκηνή στο ιστορικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με τη νέα αυτή σκηνή, χωρητικότητας 120 θέσεων φιλοδοξούμε το θέατρό μας να προσφέρει μια μεγαλύτερη επιλογή παραστάσεων στο κοινό και να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερες, αλλά και εναλλακτικές παραγωγές. 

Από αυτόν τον νέο χώρο ξεκίνησε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου για τη σεζόν 2021 -2022, με την παράσταση Λουκής Λάρας, μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.Επίσης, η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Δημήτρης Ροντήρης» άνοιξε ξανά την αυλαία της και υποδέχτηκε τους θεατές μετά από ενάμιση χρόνο, με «Το Μινόρε», μια μεγάλη θεατρική παράσταση, που μας ταξιδεύει στον χώρο του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Επόμενος στόχος μας  είναι να δημιουργήσουμε μια παιδική σκηνή στον Πειραιά εντός του 2022.  Ευχή όλων μας είναι τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα, τα θέατρα να παραμείνουν ανοιχτά και ο κόσμος να μπορέσει με ασφάλεια να απολαύσει τις παραστάσεις που για φέτος έχει προγραμματίσει το θέατρό μας. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο και να στηρίζει το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του, με στόχο να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του και να ενδυναμώσουμε τον ρόλο του ως ένα από τα κορυφαία θέατρα της Ελλάδας». 


Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Στ. Νταϊφά υπογράμμισε ότι η Σκηνή «Ωμέγα» έρχεται να υποστηρίξει τη δυναμική και έντονη, τα τελευταία χρόνια,  παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο θεατρικό, αλλά και στο εν γένει  πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.  «Η σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη νέα αίθουσα των 120 θέσεων, που δημιουργήθηκε στον χώρο που μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο ως αίθουσα δοκιμών, έχει ως στόχο να φιλοξενεί εναλλακτικές παραστάσεις,  ενισχύοντας έτσι  την προσπάθεια όλων όσοι ασχολούμαστε με τον πολιτισμό στον Πειραιά, να προσφέρουμε μια ευρύτερη γκάμα παραστάσεων στο θεατρόφιλο κοινό. Η  Σκηνή Ωμέγα άνοιξε  τις πόρτες της, με την πρεμιέρα του έργου του λόγιου Δημητρίου Βικέλα «Λουκής Λάρας»,με τον εξαίρετο Μανώλη Μαυροματάκη,  που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού μας Διευθυντή, Λευτέρη Γιοβανίδη.

Εύχομαι η νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ και να γνωρίσει πολλές στιγμές γόνιμων καλλιτεχνικών αναζητήσεων και επιτυχιών!»


Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωσήφ Βουράκης σημείωσε: «Όταν δημιουργείται μία νέα θεατρική σκηνή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, πόσο μάλλον όταν δημιουργείται  μία θεατρική σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον φάρο του πολιτισμού όλης της χώρας. Ως Δημοτικό Θέατρο και ως Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας έχουμε δείξει πριν, εν μέσω καραντίνας και μετά, ότι πρωταρχικός μας σκοπός και στόχος ήταν να διατηρήσουμε τον πολιτισμό ζωντανό, να βγούμε προς τα έξω, να ανοίξουμε τις πόρτες του θεάτρου. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα στα εγκαίνια της σκηνής «Ωμέγα», όπου θεωρώ ότι θα φιλοξενηθούν πολύ σημαντικές παραστάσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε έναν χώρο αρκετά απλό, παράλληλα με το πολύπλευρο  πρόγραμμα που έχουμε στο Δημοτικό Θέατρο.   Ένα Θέατρο  ανοιχτό για όλους».

 

Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, ο οποίος από την έναρξη της θητείας του θεώρησε απαραίτητη τη δημιουργία μιας δεύτερης σκηνής στο θέατρο ευχήθηκε  «η Σκηνή “Ωμέγα” να βρει το κοινό της και να καταφέρει να συνομιλήσει με την πόλη του Πειραιά. Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα από τα ωραιότερα θέατρα της χώρας και οφείλουμε να αποκτήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική αξία που πρέπει να έχει  ένας τέτοιος ζωντανός οργανισμός. Ένας οργανισμός που παράγει πολιτισμό και είναι ουσιαστικά παρών με προτάσεις και θέσεις. Η ύπαρξη αυτής της "εναλλακτικής σκηνής" αυτό ακριβώς το ρόλο καλείται να παίξει. Να εδραιώσει την καλλιτεχνική παραγωγή παραστάσεων μέσω των νέων δημιουργιών που θα προκαλεί».

 

Στην τελετή εγκαινίων  της Σκηνής «Ωμέγα» έδωσαν το «παρών»: ο Βουλευτής κ. Νίκος Μανωλάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, καλλιτέχνες   και πολλοί φίλοι και θεατές του θεάτρου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.