Βουλή: Ενημέρωση της Επιτροπής Διαφάνειας από τον Πέτσα για καμπάνια κατά  κορωνοϊού | ΣΚΑΪ

«Το βασικό ζητούμενο, όσον αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είναι η άμεση αντίδραση. Γιατί το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννη Μουζάλα και του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, κ. Κρίτωνα Αρσένη.  

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η Πολιτεία βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους πληγέντες, δρομολογώντας άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα έργα που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών –από την πλευρά του– είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες που δοκιμάστηκαν όλο το τελευταίο διάστημα, στηρίζοντάς τους τόσο θεσμικά, όσο και με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, όπου και όποτε χρειάζεται.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννη Μουζάλα, για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό και τον Ιλισό ποταμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό δυνάμεων, έτσι ώστε κάθε φορέας να στηρίξει τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, αναλυτικά, στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τόσο για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές των Αφιδνών, της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όσο και για τη χρηματοδότηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού ύψους 18,2 εκατ. ευρώ

«Τόσο οι επικουρικές ενέργειες, όσο και τα έργα ταχείας επέμβασης πρέπει να επιταχυνθούν και αυτό θα γίνει άμεσα», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι μέσω της νομοθετικής παρέμβασης στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο, δόθηκε η δυνατότητα για γρήγορες διαδικασίες στη μελέτη και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά για τις τέσσερις Περιφέρειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές –πρωτοφανούς έντασης και έκτασης– πυρκαγιές του καλοκαιριού (αρ.136 Ν4831/2021). 

«Πετύχαμε τη σύντμηση των διαδικασιών στις σαράντα πέντε ημέρες –εκεί όπου μέχρι πρότινος χρειάζονταν έξι, οκτώ, ακόμη και δώδεκα μήνεςπροκειμένου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Και καμία πτέρυγα της Βουλής –πλην της Κυβερνητικής πλειοψηφίας– δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη. Μετά, πώς περιμένουμε να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα; Ως δια μαγείας; Περιμένοντας ακόμη και δύο χρόνια για να έχουμε ανάδοχο; Θέλουμε συνεργασία. Όχι αντιπαλότητα για το θέμα αυτό, ακριβώς για να μην πνιγεί κόσμος και για να μη χαθούν περιουσίες. Και είμαστε σε μία φάση επιτάχυνσης των διαδικασιών, χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα.

Στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε, επίσης, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου, με την οποία οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι ώστε οι δράσεις όλων των Δασαρχείων της χώρας να είναι συντονισμένες, υπό την ομπρέλα του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου (αρ.2 Ν4284/2021). Προανήγγειλε, δε, ότι οριστική λύση στο ζήτημα, θα δοθεί με την αναμόρφωση του πλαισίου για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», που εκκινεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στις έκτακτες ενισχύσεις, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις αντιπλημμυρικών έργων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε, μόνο η Περιφέρεια Αττικής –από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα– έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ενώ μόνο από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αντιπλημμυρικά έργα σε 51 Δήμους της χώρας –συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων και το έργο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, για τη διευθέτηση του Ιλισού ποταμού, το σχετικό έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως επισήμανε, δε, ο κ. Πέτσας, το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να εξετάσει κατά προτεραιότητα όλα τα αιτήματα που θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα τόσο από τους πληγέντες Δήμους, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. 

Αναφορικά με την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, κ. Κρίτωνα Αρσένη, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων στην Κέρκυρα από την κακοκαιρία «Μπάλος», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι –έπειτα από επιστολές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων του Νομού Κέρκυρας και του Δήμου Ιθάκης– το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 500.000 ευρώ, τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας με το ποσό των 600.000 ευρώ συνολικά και τον Δήμο Ιθάκης με το ποσό των 400.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, μόλις αποσταλούν από τους πληγέντες Δήμους τα τεχνικά δελτία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.  

«Αυτή τη στιγμή, δεν εκκρεμούν στην υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τέτοια αιτήματα. Μόλις υποβληθούν, φυσικά θα ικανοποιηθούν και οι πολίτες θα πάρουν, άμεσα, τα χρήματα που δικαιούνται. Όπως έχουμε αποδείξει, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ότι πράττουμε πάντα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Το πεδίο των φυσικών καταστροφών και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα ολιστικό σχέδιο και πάνω στο σχέδιο αυτό, προτεραιοποιούμε τις παρεμβάσεις μας, ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε το έργο που περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Και στο θέμα αυτό, δεν χωρεί πεδίο λαϊκισμού, αλλά πνεύμα συνεργασίας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.