Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, σε μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή δώσαμε το καλύτερο μήνυμα για την προστασία του φυσικού μας σπιτιού, στο 1ο Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο Αγίας Παρασκευής Ελληνικού. Το ομορφότερο πάρκο της Νότιας Αθήνας είχε γενέθλια, μετρώντας επτά χρόνια ζωής, και αποδείχτηκε το ιδανικότερο μέρος για να περάσουν στιγμές ανεμελιάς μικροί και μεγάλοι σε  μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό και νόημα.
Το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης διοργανώθηκε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και το Τμήμα Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας, τον ΟΝΑΔΕΑ, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, τη Φιλοζωική Παρέμβαση Ελληνικού Αργυρούπολης, την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, την Κίνηση Γυναικών Ελληνικού – Αργυρούπολης ΚΙΓΕΑ και το Σώμα Εθελοντών Ελληνικού Αργυρούπολης.
Παιδικά γέλια και φωνούλες από νωρίς γέμισαν το πάρκο και οι γονείς παρακολούθησαν με καμάρι τα παιδιά τους να χτίζουν αναμνήσεις και να υιοθετούν νέες συνήθειες, μέσα από εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, τους αυριανούς μας πολίτες.
Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής Ελίνα Αλεξίου συντόνιζε τις δράσεις από μικροφώνου και παρουσίαζε τα όσα λάμβαναν χώρα, κατευθύνοντας τους παριστάμενους στα δρώμενα.
Την ίδια ημέρα έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων. Σε πλήρη έκθεση οι καφέ κάδοι και τα οικιακά καδάκια που θα μοιραστούν σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης μας, ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Αντιδημάρχου Βασίλη Κρητικού με την ομάδα της INNOVECO και των Τοπικών Συμβούλων Σταυρούλα Γαλανού και Άρτεμις Φαρμάκη, ενημέρωναν για τα οφέλη του προγράμματος των βιοαποβλήτων. Με μια συμβολική κίνηση οι πολίτες παραλάμβαναν μικρά γλαστράκια προκειμένου να τα μεταφυτεύσουν στα μπαλκόνια ή τους κήπους τους.
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν η τελετή λήξης του διαγωνισμού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ». Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, υλοποίησαν το πρόγραμμα Olympic Green Values και σε συνεργασία με το Τμήμα Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, παρακίνησαν τους μαθητές της πόλης να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό GREEN MEDAL, κατασκευάζοντας Μετάλλια από οικολογικά ή/και ανακυκλώσιμα υλικά. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε πολλές συμμετοχές, βάζοντας τα θεμέλια για μια ευοίωνη αρχή. Τα τρία πρώτα διακριθέντα έργα βραβεύτηκαν και οι νικητές παρέλαβαν τιμητικούς επαίνους και ηλεκτρικό ποδήλατο ο 1ος και ηλεκτρικά πατίνια ο 2ος και 3ος προσφορά της HP. Διπλώματα συμμετοχής δόθηκαν και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν από το Τμήμα Παιδείας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Νικοθόδη, κάνοντας και τις αντίστοιχες απονομές.
Η μεγάλη οικολογική γιορτή πλαισιώθηκε από μουσικές μελωδίες με αποκορύφωση τη μεγάλη συναυλία με τους «Love Again», που συνεπήρε τους παριστάμενους χορεύοντας και τραγουδώντας σε ζωηρούς ρυθμούς.
«Με την ευχή η προστασία του περιβάλλοντος να είναι στις καθημερινές μάς συνήθειες, το 1ο Φεστιβάλ ήρθε για να μείνει όπως έδειξε η παρουσία των συμπολιτών μας παρά την έντονη ζέστη!» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο χώρο που διεξήχθη η δράση, θυμίζοντας το πως ήταν και το πως διαμορφώθηκε επί θητείας του. Ο Δήμαρχος από μικροφώνου έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους για την άριστη διοργάνωση και εξήρε τους τομείς που συνεργάστηκαν για να χαρούν μικροί και μεγάλοι αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.
Ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δήμο και στις εταιρείες – οργανισμούς που πλαισίωσαν την περιβαλλοντική δράση, προσδίδοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ένας ιδιαίτερο και συμβολικό χαρακτήρα: Citroen, HP, Greenpeace, Pharmex, Refone, The Bee Camp, Minoa Water, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, Περιοδικό Natura, Grid Fox, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», Κήπων Οδός, Lets Do It Greece, Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη, Karavanas Wines, Paterakis Flowers, We4all, Fanta, Tsakiris, Dole.
Τη δράση επισκέφθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου εξαίροντας την πρωτοβουλία του Δήμου.
Το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου αγκαλιάστηκε από όλους. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τσαρπαλής, οι Αντιδήμαρχοι Ειρήνη Στελλάκη, Γιώργος Καλιντέρης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, Φώτης Ιασωνίδης, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Αφεντάκη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Θωμάς Κατσαγώνης, η Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ελληνικού Ελένη Κορίλλη, η Τοπική Σύμβουλος Αμαλία Τζάκου κ.α.
Η παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας πέρασε το μήνυμα ότι το περιβάλλον έχει ελπίδα από τη στιγμή που τα παιδιά μας μαθαίνουν να το αγαπούν και να το φροντίζουν ενώ ζητήθηκε από όλους να επαναληφθεί χαρίζοντας κι άλλες ανέμελες στιγμές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.