«Η Ευρώπη προσελκύει μετανάστες και πρόσφυγες λόγω του τρόπου ζωής, της δημοκρατίας, της ευμάρειας και της ασφάλειας. Τα συγκεκριμένα αγαθά πρέπει να διαφυλαχθούν»,
Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του συνεδρίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου και η Επιτροπή Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX) της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 & 24 Ιουνίου 2022.
Ο Δήμαρχος Αλίμου, ως γνωστόν, εκπροσωπεί ως τακτικό μέλος μαζί με τα υπόλοιπα 11 μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, τις θέσεις και απόψεις των αυτοδιοικητικών φορέων της Ελλάδας, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Ο Ανδρέας Κονδύλης πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε να διεξαχθεί η συνεδρίαση της CIVEX της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον Άλιμο, δηλαδή σε μια πόλη της Ελλάδας, όπως και έγινε.
Πάνω από 200 υψηλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι φιλοξενήθηκαν στον Άλιμο τις ημέρες του συνεδρίου. Στις 23 Ιουνίου, ημέρα της 13ης τακτικής συνάντησης της CIVEX, τις εργασίες άνοιξε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε., ο οποίος τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής της στη λήψη αποφάσεων.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στην εικαστική έκθεση «Μαΐστορες» στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, ενώ το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο στην παραλία του Αλίμου, κατά το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα μετανάστευσης και να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ειδικά στις χώρες που πιέζονται περισσότερο.
Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο για το μεταναστευτικό με τους Ευρωπαίους αυτοδιοικητικούς να τοποθετούνται πάνω στο ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος. Καίρια ήταν η παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και παρουσίασε λεπτομερώς το πλαίσιο και τους στόχους της Κομισιόν σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους ομιλητές Τάκη Θεοδωρικάκο (Υπουργό Προστασίας του Πολίτη), Σοφία Βούλτεψη (Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου) και Απόστολο Τζιτζικώστα (Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών).
Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Λέμε ‘ναι’ στην προστασία των προσφύγων και την νόμιμη μετανάστευση. Λέμε ‘όχι’ στις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Κανείς δεν δικαιούται να φέρνει κανέναν προ τετελεσμένων. Καμία ανοχή για τους δουλεμπόρους και σε όσους παίζουν παιχνίδια με τον ανθρώπινο πόνο». Η κα. Βούλτεψη, επίσης, τόνισε: «Στρατηγικός στόχος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να επωφελούνται Έλληνες και πρόσφυγες, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας», ενώ ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι, αν δεν ήταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στα σύνορα της Ουκρανίας να κινητοποιηθούν και να ανταποκριθούν άμεσα, η ανθρωπιστική κρίση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σε ενωτικό τόνο ο κ. Κονδύλης υπογράμμισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει κοινό και ενιαίο βηματισμό. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, καθώς η μεταναστευτική και προσφυγική πραγματικότητα δεν μπορεί να περιμένει. Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον το φαινόμενο δεν είναι μία παροδική κατάσταση αλλά μία νέα καινούργια δεδομένη πραγματικότητα για την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να τη διαχειριστεί με σταθερό και ενιαίο τρόπο». Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν τα βάρη και τις ευθύνες για τη διαφύλαξη του χώρου Σέγκεν να τα «σηκώνουν» μόνο όσοι δέχονται την πίεση. Έκανε λόγο για τα υποτιθέμενα push backs μεταναστών για τα οποία κατηγορείται από ορισμένους η Ελλάδα, καταγγέλλοντας ότι κανείς δεν μιλάει για τα μεταναστευτικά push forwards της Τουρκίας.
Βαρύνουσα και η τοποθέτηση του υφυπουργού Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου της CIVEX, κ. Mark Speich, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είναι στην πρώτη γραμμή, όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό. Είμαστε εδώ, για να δείξουμε τη σημασία της αλληλεγγύης μας προς την Ελλάδα, διότι θεωρούμε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτήν την πρόκληση. Θα πρέπει να δώσουμε μία ευρωπαϊκή λύση. Μία λύση που οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορέσουν να βοηθήσουν μπαίνοντας στο προσκήνιο της προσπάθειας, για να στηρίξουν την ένταξη των μεταναστών».
Με την ελπίδα ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμαρχο Αλίμου για τη φιλοξενία. Η χώρα μας, μέσω του Αλίμου, έβαλε κι αυτή το δικό της λιθαράκι στην όλη προσπάθεια. Όλοι ευχόμαστε καλύτερες μέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την Ευρώπη, την Ελλάδα και φυσικά… για τον Άλιμο!
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου