Για δομικό ανασχηματισμό προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν προτίθεται να αποχωρήσει και ήδη από την δήλωσή του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής διεφάνη πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με βάση αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλην όμως, θα απαιτηθούν ριζικές μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να πάρει τη μορφή κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ να βρίσκεται υπό αίρεση και την αντιπολίτευση, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, να στηρίζει κοινοβουλευτικά.

Είναι σαφές πως οι τέσσερις υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας θα αποχωρήσουν: Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας με αρμοδιότητα τις κοινωνικές ασφαλίσεις Δημήτρης Στρατούλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής και ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος αναμένεται να αποχωρήσουν σε κάθε περίπτωση από το κυβερνητικό σχήμα. Εκ των τριών, μόνο ο κύριος Χουντής επί της ουσίας θα μετακινηθεί, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, όπου ως πρώτος επιλαχών του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα αναπληρώσει τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο.

Αυτό που βρίσκεται υπό εξέταση αυτή την ώρα είναι η συμμετοχή και των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για την αντιπολίτευση, η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα ήταν η ιδανική λύση, ο Πάνος Καμμένος όμως, παρά τις ενστάσεις του και το αυστηρό tweet του χθες το βράδυ, όπου επί της ουσίας και με τη φράση «Ως εδώ» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα, δεν φέρεται απόλυτα διατεθειμένος να αποχωρήσει από την κυβερνητική εξίσωση.

Φυσικά, το ζήτημα θα ρυθμιστεί στην απογευματινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό. Αν υπάρξει αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το σκηνικό, θα χρειαστούν αντικαταστάτες για τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας, τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος χρηματίζει ως υφυπουργός Επικρατείας, τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Έλενα Κουντουρά για τον νευραλγικό τομέα του Τουρισμού και τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την άλλη, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν ή ακόμα και να προτείνουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα για τη στελέχωση της κυβέρνησης και την αντικατάσταση των κενών θέσεων που θα προκύψουν, πλην όμως επιτελείς και των τριών κομμάτων αρνούνται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπουν στην κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κοινοβουλευτική στήριξη, τουλάχιστον στα πρώτα νομοθετήματα, η οποία μπορούσε να επεκταθεί και σε επιμέρους εφαρμοστικούς νόμους, πράγμα που δημιουργεί μια μαγιά άνω των 200 βουλευτών.

Φυσικά, ζήτημα θα υπάρξει και με το προεδρείο της Βουλής. Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται σε αποδρομή με το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να την κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ το πρωί πως ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή σε αρκετές περιστάσεις.

Είναι προφανές πως η παραμονή της κυρίας Κωνσταντοπούλου στη θέση της προέδρου δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, ενώ με δεδομένο το ότι δεν εμφανίζεται πρόθυμη να παραιτηθεί, αν δεν υπάρξει «βελούδινο διαζύγιο» με τον πρωθυπουργό, τότε η πρόταση μομφής-πιθανότατα από κόμμα της αντιπολίτευσης, με στήριξη όμως και του ΣΥΡΙΖΑ-θα είναι αναπόφευκτη. Τέλος, αν υπάρξει ζήτημα πλήρους ρήξης με την Αριστερή Πλατφόρμα, τότε και η Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση της.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.