Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τιμή των τραπεζών στις ΑΜΚ αλλά αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι επαρκείς ώστε να περάσουν με άνεση και τα stress tests του 2016.
Γιατί οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές;
Το 2013 παρ΄ ότι οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με χρηματιστηριακούς όρους δικαιολογούνταν, ωστόσο σημειώναμε εκείνη την περίοδο ότι στρατηγικά οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να υλοποιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν ήταν συμπληρωματικές αλλά οι τράπεζες δημιουργούσαν στην κυριολεξία εκ του μηδενός ίδια κεφάλαια οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έπρεπε να είναι πολύ χαμηλές.
Το 2013 οι τράπεζες μηδένισαν τα κεφάλαια τους είτε βρέθηκαν με αρνητική καθαρή θέση και έχτισαν εκ του μηδενός την κεφαλαιακή επάρκεια.
Όσο ποιο χαμηλά προσδιορίζεται η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου μπορεί να έχει.
Το 2013 οι παλαιοί μέτοχοι είχαν καταστραφεί, το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες και ως εκ τούτου η ορθή στρατηγική επιλογή ήταν χαμηλές τιμές.
Θυμάμαι ότι το θέμα αυτό το είχαμε θίξει στο ΤΧΣ, το οποίο έκρινε ότι οι χαμηλές τιμές είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Οι τιμές καθορίστηκαν, οι αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν, τα warrants έλαβαν ως βάση τις τιμές των ΑΜΚ του 2013 και εν συνεχεία την ιστορία την γνωρίζετε.
Το 2014 στην νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου προστέθηκαν 8,3 δισεκ. άρα η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ήταν συμπληρωματική επικράτησε η άποψη της διασφάλισης των μετόχων που είχαν επενδύσει το 2013.
Θυμόμαστε τον αγώνα των τραπεζών να προσεγγίσουν το «ιδανικό» μοντέλο της Alpha η οποία επειδή δεν είχε αρνητική καθαρή θέση το 2013 και μετά την εξαγορά της Emporiki bank και των 3 δισεκ. που έλαβε από την Credit Agricole είχε την πολυτέλεια να υλοποιήσει ΑΜΚ σε τιμή υψηλότερη του 2013.
Από κοντά και η Πειραιώς που εξαγόρασε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και μετέτρεψαν την αρνητική καθαρή θέση σε θετική.
Το 2014 οι τιμές των ΑΜΚ προσδιορίστηκαν περισσότερο με όρους μετόχων, οι παλαιοί μέτοχοι να μην υποστούν dilution και το ΤΧΣ να μην εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές των ΑΜΚ του 2013.
Το 2014 το ΤΧΣ δεν συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Η στρατηγική του 2014 με τα δεδομένα του 2015 ήταν τραγικά λάθος αλλά το 2014 πάλι εμείς ήμασταν αυτοί ως bankingnews.gr που υποστηρίξαμε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές.
Το 2015 Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ΑΜΚ θα είναι 7-8 δισεκ. θα είναι 13 δισεκ. το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει τεράστια σημασία.
Αν οι ΑΜΚ είναι 7-8 δισεκ. τότε είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και ιδιώτες, νέοι ιδιώτες ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Αν οι ΑΜΚ είναι 13 δισεκ. τότε μάλλον και τα 13 δισεκ. θα τα επενδύσει το ΤΧΣ.
Η άποψη μας θα διατυπωθεί με πολύ σαφή τρόπο.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, ακόμη και εξευτελιστικές.
Γιατί;
Οι ΑΜΚ του 2013 δημιούργησαν εκ του μηδενός κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2014 συμπλήρωσαν κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2015 θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου επανεκκίνησης.
Κατά την διαδικασία επανεκκίνησης, ο κινητήρας σβήνει και παίρνει πάλι εμπρός.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα δέλεαρ για τον νέο διεθνή ξένο επενδυτή άπαξ και οι τράπεζες 2015 και 2016 θα εμφανίζουν ζημίες.
Ποιο είναι το δέλεαρ όχι απλά οι χαμηλές τιμές αλλά οι εξευτελιστικές τιμές.
Αν οι τράπεζες θέλουν να πετύχουν τον στρατηγικό στόχο και να μην επαναληφθεί το λάθος του 2013 και το λάθος του 2014, να επιλέξουν τιμές σε ΑΜΚ σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Θα υποστεί dilution το ΤΧΣ, θα υποστεί dilution ο παλαιός ιδιώτης μέτοχος θα σκεφθούν πολλοί.
Η απάντηση είναι απλή, αυτό είναι παντελώς αδιάφορο.
Αν θέλουμε στρατηγικά να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, όχι τον βραχυχρόνιο αλλά τον μακροχρόνιο θα πρέπει οι τιμές των ΑΜΚ να υλοποιηθούν σε ακραία εξευτελιστικές τιμές.
Βεβαίως αυτό σημαίνει επιθετικά reverse split γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ κάτω των 0,30 ευρώ των ονομαστικών τους αξιών.
Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τιμή των τραπεζών στις ΑΜΚ αλλά αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι επαρκείς ώστε να περάσουν με άνεση και τα stress tests του 2016.
Οι τράπεζες ας τολμήσουν το αυτονόητο.
Τιμές ΑΜΚ του 2015 σε τιμές…..δραματικά χαμηλές.
Όσοι το τολμήσουν θα κερδίσουν.

Εκτιμήσεις για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών


Τράπεζα
Τιμή ΑΜΚ 2015 Ε
Τιμή ΑΜΚ 2014
Τιμή ΑΜΚ 2013
Εθνική
Προ RS 0,30-0,40
2,20
4,29
Πειραιώς
Προ RS 0,15
1,70
1,71
Eurobank
Προ RS 0,05           
0,31
1,54
Alpha bank
Προ RS 0,12
0,65
0,44

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.