Το κλίμα στο Eurogroup είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα - Οι μισοί υπουργοί Οικονομικών μίλησαν για Grexit
Τη διεξαγωγή νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα για αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική.
Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις... δήλωσε ο Dijsselbloem, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ελληνική πλευρά.
Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, έσπευσε να εξηγήσει.
Το σημερινό Eurogroup 7 Ιουλίου απέβη άκαρπο, με τους υπουργούς Οικονομικών να κατηγορούν την Ελλάδα ευθέως ότι δεν προσκόμισε νέες προτάσεις και την ελληνική κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως προφανώς οι ελληνικές προτάσεις δεν αρέσουν στους Ευρωπαίους και για αυτούς τους λόγους οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως δεν έλαβαν καν νέες προτάσεις...
Δηλώνουμε απογοητευμένοι με την στάση της Ελλάδος ανέφεραν ευρωπαικές πηγές. 
Ευρωπαίοι αξιωματούχποι αποκαλύπτουν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα υποβάλλει αύριο νέες προτάσεις.
Νωρίτερα Γερμανοί αξιωματούχοι και έτερες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμη προτάσεις, ωστόσο διακινούν σενάρια πως ίσως υπάρξει μια άτυπη προθεσμία έως αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, προκειμένου η ελληνική πλευρά να καταθέσει νέες προτάσεις.
To κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ βαρύ, ενώ ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών μιλούν για Grexit.
Η στάση της Ελλάδος σήμερα στο έκτακτο Eurogroup θα έχει ιστορική σημασία. 
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
Το Eurogroup θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασώσει το ευρώ ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 
Ωστόσο το κλίμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα, κυρίως από τη Γερμανία και χώρες που συσπειρώνονται γύρω από το Βερολίνο, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία.
Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble. 
Χρειαζόμαστε αξιόπιστη συμφωνία ανέφερε Dijsselbloem τονίζοντας ότι θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πάμε βήμα βήμα. 
Από την πλευρά του ο Moscovici (Ευρωπαίος Επίτροπος) δήλωσε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι θα είναι συλλογική αποτυχία ένα Grexit.

Στην Ελλάδα η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαίοι δείξουν μεγαλοθυμία και τερματίσουν την κρίση με μια πολιτική συμφωνία ή σκόπιμα θα χρονοτριβούν για να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερη την ελληνική οικονομία, εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση. 

Το Eurogroup ζητάει 13 δισ και σκόπιμα χρονοτριβεί – Θα καθυστερήσει η συμφωνία έως 20/7; – Στο τραπέζι plan A και plan B
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η ΕΕ, οι δανειστές, μας πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα. 
Επί 5 μήνες η Ελλάδα χρονοτριβούσε σκόπιμα φθάνοντας μετά από 3600 ώρες σε αδιέξοδο και επιλέγοντας τον παραλογισμό του δημοψηφίσματος που αναιρέθηκε μετά από ώρες στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. 
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ επιλέγει τον δρόμο της χρονοκαθυστέρησης, σκόπιμα θα χρονοτριβεί, δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση και η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις άνευ όρων.
Η χρονοτριβή όμως δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με όρους εκδίκησης, έναντι της ελληνικής αλαζονικής και αδιάλλακτης στάσης, αλλά οφείλεται και σε πρακτικούς λόγους. 
Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η πρόταση Juncker δεν μπορεί να καλύψει τις νέες δραματικά αυξημένες ανάγκες της Ελλάδος. 
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ευρωπαίοι θέλουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άρα πάμε για 20 Ιουλίου…και αν μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία. 
Το ερώτημα είναι πως θα επιβιώσει η Ελλάδα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, η οικονομία έχει καταρρεύσει, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταρρεύσει, η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. 
Με βάση όλες τις ενδείξεις, στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά στόχος είναι η κατανόηση θέσεων. 
Η Γερμανία ζητάει για να υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα από μηδενική βάση. 
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία ζητάει 13 δισεκ. μέτρα λιτότητας, χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση, το χρέος κατά τους γερμανούς δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Πρακτικά στην Ελλάδα σήμερα θα τεθούν δύο πλάνα. 
Plan A με συμφωνία, δάνειο γέφυρα 30 δισεκ. μνημόνιο 13 δισεκ. χωρίς χρέος και τίποτε άλλο. 
Plan B να ξεκινήσει η διαδικασία IOUs δηλαδή υποσχετικών, εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον προθάλαμο εξόδου από το ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος και χρόνος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. 
Ο χρόνος έληξε ειδικά στις τράπεζες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν. 
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, μείωσε στα 5 δισεκ. το τελευταίο απόθεμα ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν πάνω από 3 με 3,5 δισεκ. ELA. 
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση. 
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία. 
1)Το Eurogroup να ζητήσει 13 δισεκ νέα μέτρα χωρίς να προσφέρει τίποτε άλλο, πέραν της χρηματοδότησης. 
Το χρέος ακόμη και αν εξεταστεί δεν θα ληφθεί καμία απόφαση. 
2)Αν προκύψει μεγάλο χάσμα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει το plan B που περιλαμβάνει μέτρα για την χρεοκοπία της Ελλάδος, έκδοση IOUs.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπαίνει στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ. 
3)Να δείξει μεγαλοθυμία η ΕΕ και να δώσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ANSA. 
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, αυτό θα αποτελεί ένα δάνειο - γέφυρα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων. 
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση, δηλαδή, την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. 
Το αίτημα για το «δάνειο - γέφυρα» θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.