Το φάρμακο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, και όχι βέβαια της αιτίας, της γαλάζιας εσωστρέφειας μοιάζει να παρέχει απλόχερα το Μέγαρο Μαξίμου στους υποψηφίους για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 
Με αποκορύφωμα τις πρωτοφανείς καταγγελίες του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, το κυβερνητικό στρατόπεδο παρέχει ουκ ολίγες ευκαιρίες για την άσκηση σκληρής κριτικής αλλά και το διαγκωνισμό των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία του κόμματος. Οι, κατά τον κ. Πανούση, σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, η πλήρης εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η απειλή νέων μέτρων αλλά και η αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την ποντιακή γενοκτονία συνθέτουν το αντιπολιτευτικό σκηνικό, έστω κι αν – αρκετές φορές – η κριτική αυτή θυμίζει... δεξιά προηγούμενων δεκαετιών. 

Στη Βουλή Φίλης - Πανούσης 

Οι καταγγελίες Πανούση βρέθηκαν στο προσκήνιο και ήδη η Ν.Δ. εξετάζει, αμέσως μετά και τις σημερινές διευκρινήσεις του πρώην Υπουργού προς τη δικαιοσύνη, να φέρει το ζήτημα στη Βουλή. Εκεί που, ούτως ή άλλως, θα έρθει το θέμα των δηλώσεων Φίλη για το «ποντιακό», στο οποίο η Ν.Δ. μοιάζει να αποδίδει διαστάσεις που υπερβαίνουν τη στενή... αριστερή προσέγγιση της ιστορίας και ακουμπούν τα εθνικά θέματα. 
Θυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει την κατάθεση επερώτησης για το θέμα Φίλη και ο Ευ. Μεϊμαράκης ήδη προκάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λάβει σαφή θέση, πριν το ταξίδι του στην Τουρκία. «Ο Πρωθυπουργός ποιεί τη νήσσαν. Εγώ τον προκαλώ. Πριν πάει στην Τουρκία να έχει ξεκαθαρίσει αν είναι Γενοκτονία ή αν είναι Εθνοκάθαρση. Θεωρώ πολύ ενδοτικό μήνυμα προς την Τουρκία τις δηλώσεις του υπουργού της Παιδείας, ενόψει μάλιστα του ταξιδιού που έχει προγραμματίσει ο Τσίπρας. Και γιατί πάει τόσο ενδοτικός; Δεν κατάλαβα! Τι περιμένει από εκεί;», ανέφερε ο κ Μεϊμαράκης, αφήνοντας σαφώς υπαινιγμούς για τις πραγματικές επιδιώξεις πίσω από τα λεγόμενα Φίλη. 
Ως προς το ζήτημα του κ. Πανούση, σε ανακοίνωση της Ν.Δ. γίνεται λόγος για «πολύ σοβαρές σκιές... Ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού».
Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις των διεκδικητών της ηγεσίας. «Θέλω να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τις δημόσιες δηλώσεις του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση. Οι αναφορές που έκανε για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που απειλούν ευθέως τη ζωή του γεννούν εντονότατο προβληματισμό. Η δε απάντηση της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκέστατη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί άμεσα και να διερευνήσει αυτές τις εξαιρετικά ανησυχητικές καταγγελίες» ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σε πιο σκληρούς τόνους (αναμενόμενο) ήταν οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη: «Πείτε μου τώρα εσείς, σε ποιο κράτος του κόσμου ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα μπορούσε να κάνει μια τέτοιας μορφής καταγγελία και σήμερα να μην έχει γίνει χαμός, να μην έχει επέμβει εισαγγελέας, να μην έχουν συγκληθεί υπουργικά συμβούλια και να πουν: Έχουμε υπουργούς που έχουν σχέση με τρομοκράτες και απειλούν τη ζωή άλλου Υπουργού;». 

Η οικονομία 

Η εσωκομματική ένταση καθιστά, πρακτικώς, αδύνατη και την οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα οικονομικά θέματα. Όχι ότι το Μαξίμου εμφανίζεται μετριοπαθέως, κάθε άλλο, αλλά και η εσωκομματική εκλογή εξωθεί τη Ν.Δ. σε, ενδεχομένως, πιο σκληρές θέσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει το οποιοδήποτε εισπρακτικό ή φορολογικό μέτρο, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης βάλλουν κατά βούληση προς τον κ. Τσίπρα, ενώ στον Πρωθυπουργό ήταν αφιερωμένο και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Απ. Τζιτζικώστα στη Ρόδο. «Ο κύριος Τσίπρας από εδώ, από τη Ρόδο, είχε το θράσος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να δηλώσει ότι τάχα δεσμεύεται να κλείσει κάθε κουβέντα για αύξηση του ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Και τελικά, όχι απλώς δεν έκλεισε την κουβέντα, αλλά ο ίδιος άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην υπερφορολόγηση» υποστήριξε ο κ. Τζιτζικώστας, βρίσκοντας την ευκαιρία να αποδώσει τα εύσημα και στην κυβέρνηση Σαμαρά:
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν ήταν κάποιου είδους «συντεχνιακό προνόμιο». Ήταν η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις εγγενείς αδυναμίες, που προκύπτουν από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Και σας θυμίζω, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε καταφέρει αυτό το θέμα να μη πέσει καν στο τραπέζι».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.