Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «επικείμενη απειλή».


Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), αφού στην πόλη αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας «επικείμενης» απειλής, όπως ειχε συμβεί αμέσως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό μουσείο, στο κέντρο των Βρυξελλών.
Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας είναι συγκεχυμένα, ωστόσο το πρωί του Σαββάτου η βελγική εφημερίδα «Derniere Heure» ανέφερε πως -σύμφωνα με πληροφορίες της -κατά τη διάρκεια ερευνών που έγιναν την Παρασκευή το βράδυ στη συνοικία Molenbeek, βρέθηκε μεγάλο οπλοστάσιο. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συνοικία είναι το μέρος όπου ο Αμπαούντ φέρεται να είχε στήσει τον τρομοκρατικό του πυρήνα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στο όπλα βρέθηκανεκρηκτικά αλλά και χημικά προϊόντα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του Guardian, σε έρευνα που έγινε σε σπίτι υπόπτου ο οποίος συνελήφθη, ανακαλύφθηκαν όπλα, όχι όμως εκρηκτικά. Όπως ανέφερε εισαγγελέας του Βελγίου ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες. 

Δηλώσεις Σαρλ Μισέλ

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα, επεσήμανε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Κλειστό το μετρό, ακυρώθηκαν ματς και συναυλίες

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (...) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.
Εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόληςΟι μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.
«Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν, όμως κάποια τραμ επηρεάζονται από το μέτρο αυτό», εξηγεί η Stib, η οποία θα αποφασίζει «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την αστυνομία μέρα με την ημέρα αν θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί».
Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM,κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.
Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.
Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».
Παράλληλα πρότεινε να συσταθεί στους πολίτες «να αποφεύγουν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι» και «να ενισχυθεί το δυναμικό της αστυνομίας και του στρατού».

Σύλληψη Βέλγου στην Τουρκία για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan.
Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.
«Πιστεύουμε πως ο Νταχμάνι βρισκόταν σε επαφή με τους τρομοκράτες που έκαναν τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφεραν τούρκοι αξιωματούχοι.«Η αστυνομία συνέλαβε τον Νταχμάνι με βάση πληροφορίες που συνέλεξαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες», πρόσθεσαν.

πηγη thetoc

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.