Οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ στελεχών και οι υπουργοί δύο ταχυτήτων


Σε διαρκή δοκιμασία είναι η συνοχή και η αντοχή της κυβέρνησης από τις άγνωστες εμφύλιες συρράξεις που εκδηλώνονται σε κρίσιμους τομείς της εξουσίας, έχοντας ως αφετηρία τις περισσότερες φορές τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων. Οι λόγοι συνδέονται είτε με τις αντικρουόμενες θέσεις τους σχετικά με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είτε με έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για την επέκταση της κυριαρχίας τους στη νομή της εξουσίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γενική εικόνα που έχει σχηματίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την έως τώρα λειτουργία της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υπουργών. Από τη μία αυτοί που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές, κυρίως το οικονομικό επιτελείο, και από την άλλη εκείνοι που τελούν υπό καθεστώς βολικής ακινησίας και αδράνειας, εξαρτώντας την παραγωγή έργου στον τομέα ευθύνης τους μόνο από το Μνημόνιο.

Σε αυτούς αναφερόταν κυρίως ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν έλεγε ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά χρειάζεται να υπάρχει συνέπεια και στις επιμέρους πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τους ζήτησε να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.

ΒΑΘΜΙΔΕΣ
Οι μικροί εμφύλιοι που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεσπούν στους κόλπους της κυβέρνησης δεν αρχίζουν και τελειώνουν σε επίπεδο υπουργών, αλλά επεκτείνονται και στις υπόλοιπες βαθμίδες της ιεραρχίας, με πρωταγωνιστές γενικούς γραμματείς, προέδρους οργανισμών, αλλά και συμβούλους του πρωθυπουργικού γραφείου.
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαταράχτηκαν οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλος ο σχεδιασμός του ταξιδιού εκπονήθηκε από τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, Β. Καλπαδάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν της άποψης ότι οι επαφές με την τουρκική ηγεσία δεν θα έπρεπε να γίνουν υπό την πίεση του προσφυγικού προβλήματος.
Ως ανταγωνιστική καταγράφεται στο ίδιο υπουργείο η σχέση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, με τον γενικό γραμματέα και εξάδελφο του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα. Οι πληροφορίες
αναφέρουν ότι με εντολή του ίδιου του Αλ. Τσίπρα ο Δ. Μάρδας ανέλαβε χρέη τοποτηρητή, έπειτα από διαμαρτυρίες που είχε δεχτεί ότι ο εξάδελφός του από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο είχε τάσεις «αυτονομίας».
Στο υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη, ωστόσο εκείνοι που επιχειρούν να εμφανιστούν ως «γενικοί κουμανταδόροι» είναι οι πιο «κομματικοί». Από τη μία, ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας και από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις του Π. Κουρουμπλή κυρίως με τον Γ. Μπαλάφα χαρακτηρίζονται από συνεχείς προστριβές και εντάσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες της παρουσίας τους στο συγκεκριμένο υπουργείο και με αφορμή την κατανομή των αρμοδιοτήτων.
Ενα επεισοδιακό σίριαλ, που είχε ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έληξε πρόσφατα με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, είναι αυτό με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Δραπετσώνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας αναγκάστηκε να «αδειάσει» ακόμη και τον πολιτικό μέντορά του, Αλ. Φλαμπουράρη, και τον πρώην γενικό γραμματέα, Σπ. Σαγιά, οι οποίοι διαφωνούσαν με την παράδοση της επίμαχης έκτασης στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θεωρώντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, κατά την οποία συνυπήρχαν στο ενιαίο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων, υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στον Γ. Σταθάκη και τον Χρ. Σπίρτζη. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τοποθετώντας επικεφαλής τον Χρ. Σπίρτζη, ήταν μια νίκη του τελευταίου έναντι του Γ. Σταθάκη, ο οποίος «αποκαθηλώθηκε» από τη θέση του υπερυπουργού.
ΥΓΕΙΑ
Στο χαρτοφυλάκιο της Υγείας σημειώνονται προσπάθειες να υπερκεραστεί ο δυναμικός χαρακτήρας του υπουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ανδρέας Ξανθός, που κινείται σε πιο ήπιους τόνους και αντιμετωπίζει από μια τεχνοκρατική σκοπιά τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συνδικαλιστική νοοτροπία του αναπληρωτή του, Π. Πολάκη.
Στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στιγμές έντασης καταγράφονται και στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, παρά το γεγονός ότι δημοσίως ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μεν Ευ. Τσακαλώτος προσπαθεί να χρωματίσει με αριστερό ιδεολογικό τόνο την οικονομική πολιτική, διακινδυνεύοντας πολλές φορές και τα όρια ανοχής των θεσμών, ενώ ο Γ. Χουλιαράκης κινείται σε άλλη κατεύθυνση, θεωρώντας ότι το «φλερτ» με τη ρήξη το πλήρωσε ακριβά η χώρα την προηγούμενη περίοδο, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Βαρουφάκης. Ακόμα ένας λόγος που ο Ευ. Τσακαλώτος μπορεί να αντιμετωπίζει με μια δόση καχυποψίας τον Γ. Χουλιαράκη είναι επειδή ο τελευταίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
Πρωθυπουργικό μπλοκάκι γεμάτο με… σημειώσεις
Την επομένη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί «επαναπαύονται» στις καρέκλες τους, θεωρώντας ότι η διακυβέρνηση της χώρας σχετίζεται με το Μνημόνιο, η εφημερίδα «Αυγή» μέσα από το κύριο άρθρο της πήγε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ευθέως ζήτημα ανασχηματισμού.
«Το υπουργικό χαρτοφυλάκιο δεν είναι απλώς μια τιμητική θέση. Είναι, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, θέση εθνικής σημασίας, αφού από το παραγόμενο έργο του υπουργού, των
συνεργατών του και όλου του προσωπικού θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Η δυνατότητα, δηλαδή, να βγει η πατρίδα μας σώα και δυνατή από τη μέγγενη των Μνημονίων. Δικαιολογίες για ευθύνες των υφιστάμενων προσώπων κάθε υπουργείου δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. Οι υπουργοί είχαν όλη την ελευθερία να επιλέξουν για συνεργάτες τους τούς καλύτερους κατά τη γνώμη τους. Αν αστόχησαν και αν, για τους λόγους αυτούς, δεν γίνεται η δουλειά, τότε ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να βρει αυτούς που μπορούν να τα καταφέρουν», έγραφε χαρακτηριστικά.
αξιολογησεισ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αξιολογήσει τις επιδόσεις πολλών μελών της κυβέρνησης, όπως επίσης έχει παρατηρήσει ποιοι κρύβονται στα μετόπισθεν, αποφεύγοντας την έκθεσή τους στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενδεχομένως επειδή θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση.
Στην κατηγορία εκείνων που εσχάτως έχουν επιλέξει τον δρόμο της δημιουργικής απομόνωσης συγκαταλέγονται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος δέχεται εσωκομματικές επικρίσεις, καθώς οι απόψεις που διατύπωσε για τη γενοκτονία των Ποντίων λειτούργησαν κυρίως αποπροσανατολιστικά για να καλύψουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του. Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, και ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός. Επίσης, για άλλο λόγο, και συγκεκριμένα για την περίφημη υπόθεση με τις καταγγελίες του πρώην αν. υπουργού, Γ. Πανούση, περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, εύγλωττη είναι η σιωπή των προερχόμενων από τους ΑΝ.ΕΛ. υπουργών. Τόσο του Π. Καμμένου όσο και του Τέρενς Κουίκ.
Στη λίστα με τα μέλη της κυβέρνησης που η αποτελεσματικότητα της δράσης τους δεν γίνεται αισθητή στη γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης είναι από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου και από το υπουργείο Παιδείας ο Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Κώστας Φωτάκης. Από το υπουργείο Γεωργίας σε αυτούς προστίθενται ο Μάρκος Μπόλαρης και από το υπουργείο Οικονομίας η Θ. Τζάκρη.

πηγη parapolitika

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.