Τι μπορεί κανείς να αγοράσει στο ebay με 99 δολάρια; Από ότι φαίνεται σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και έναν... αρχαίο ελληνικό πάπυρο.


Τι μπορεί κανείς να αγοράσει στο ebay με 99 δολάρια; Από ότι φαίνεται σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και έναν... αρχαίο ελληνικό πάπυρο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Geoffrey Smith, ο οποίος ασχολείται με την πρώιμη περίοδο του Χριστιανισμού, παρατήρησε κάτι περίεργο καθώς «σέρφαρε» στο ebay. Ένας αρχαίος ελληνικός πάπυρος με αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη πωλείτο σε δημοπρασία με πρώτη τιμή... μόλις 99 δολάρια.

«Σκέφτηκα αμέσως. Αυτό δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να πωλείται στο ebay. Θα εξαφανιστεί σε μια ιδιωτική συλλογή», ανάφερε μιλώντας στους New York Times.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο Smith επικοινώνησε αμέσως με το πωλητή του αντικειμένου και τον προέτρεψε να σταματήσει τη δημοπρασία και να του επιτρέψει να μελετήσει το αντικείμενο. Ο πωλητής συμφώνησε να τον αφήσει και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο στην Ατλάντα.

Ο πάπυρος

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πάπυρος έχει τις διαστάσεις μιας πιστωτικής κάρτας και σύμφωνα με τον Smith χρονολογείται από το 250 και 350 π.Χ. Περιλαμβάνει έξι στίχους από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη στη μία πλευρά και ένα αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής κείμενο από την άλλη. 

Σύμφωνα όμως με το κείμενο της καταχώρισης το οποίο αντέγραψε στο blog του ο πωλητής αναφέρει ότι ο πάπυρος ανήκε στην ιδιωτική συλλογή του Harold R. Willoughby, ενός καθηγητή του πρώιμου Χριστιανισμού του πανεπιστημίου του Σικάγο ο οποίος πέθανε το 1962.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του παπύρου, είναι συγγενής του καθηγητή και τον ανακάλυψη προσφάτως όταν άνοιξε μια βαλίτσα του Willoughby και τον βρήκε μέσα. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.