Πρόταση-βόμβα από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία


O πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, έριξε τη «βόμβα» με την υπό συζήτηση πρότασή του για εισαγωγή σε κάποια τμήματα των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις.

Μιλώντας στο «Κόκκινο», ο κ. Λιάκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση, λέγοντας: «Δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά». Τόνισε, δε: «Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι' αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».

Ο κ. Λιάκος εξήγησε: «Σ' αυτές τις λίγες σχολές θα υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας με κριτήρια, τα οποία θα διαμορφωθούν και με τη συμμετοχή των ΑΕΙ. Όλα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών».

Αναφερόμενος στο Λύκειο, υπογράμμισε: «Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό».

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ιδρύεται για πρώτη φορά Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων» και με διεθνή ονομασία National Exams Organisation, με στόχο τη σύσταση επίσημου φορέα για τις εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο υπουργός κατέθεσε πακέτο τροπολογιών, εκτός από αυτό για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με τις οποίες  ρυθμίζονται  θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών  Με αυτές καταργούνται οι υποχρεωτικές μετατάξεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και υπολογίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το 2010.

Οι τροπολογίες, παρ' ότι κρίθηκαν εκπρόθεσμες διότι δεν κατατέθηκαν στη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τα βοσκοτόπια, έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Επίσης σήμερα ψηφίζονται τροπολογίες που αφορούν σε θέματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θέματα ομογενών εκπαιδευτικών σχολείων εξωτερικού, θέματα απόλυσης μαθητών και απολυτήριοι τίτλοι ιδιωτικών σχολείων ισότιμων προς τα δημόσια.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.