Μπλόκα σε όλη τη χώρα, από την Κομοτηνή όπου το πρωί υπήρξαν επεισόδια, μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, έχουν στήσει οι αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο του ασφαλιστικού αλλά και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

 Οι αγρότες έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλη την Ελλάδα, τα ΜΑΤ απαντούν με δακρυγόνα, συνθέτοντας ένα πολεμικό σκηνικό με αιχμή τις σαρωτικές ανατροπές που επιφέρει η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. 

Νέα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης στην Κομοτηνή, όταν αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτίριο της κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εκεί όπου για 12 συνεχόμενες ώρες είναι εγκλωβισμένος από τους διαδηλωτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο δρόμο βρίσκονται χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Έτσι και αύριο θα παραμείνουν σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδοστρώματος ενώ πληθαίνουν τα μπλόκα.

Το πρωί έπεσαν χημικά στην Κομοτηνή, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους αγρότες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επικράτησε ένταση.




Στα Τέμπτη περίπου 700 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο δρόμο, που δόθηκε ωστόσο στην κυκλοφορία αργά το απόγευμα. Το μπλόκο καλεί το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Στο μεταξύ μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 μμ, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη.
Στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από αύριο το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, μετά τον συντονισμό δράσης των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας από σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν οριστεί και στους τρείς νομούς, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 12 μ, καθώς στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο Κιλελέρ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επισημαίνεται θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της ΠΑΘΕ.
Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, αφού χαιρετίζει το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου.
Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με 15 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους: 
Λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.
Η παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν συμβολικής σημασίας και είχε ως στόχο να ενδυναμώσει και την κινητοποίηση των αλιέων του Νομού, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.
Στο μεταξύ, ύστερα από την αποχώρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου Δέλτα, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.
Σε κατάληψη της Εγνατίας οδού στο κόμβο των Κερδυλλίων προχώρησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 700 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας τους πολίτες «να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών, ώστε να γίνουν τα μπλόκα των Ελλήνων πολιτών», ενώ ο συνδικαλιστής από το Παγγαίο Καβάλας Τρύφωνας Αράπογλου ανέφερε ότι αύριο σχεδιάζεται αποκλεισμός του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις.
Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιούν αυτή την ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.
Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 
Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το τελωνείο του Προμαχώνα προχώρησαν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης. Ο δρόμος έκλεισε για δέκα λεπτά, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και η κίνηση δεν ήταν και πολύ μεγάλη εκείνη την ώρα.
Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στον κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι αύριο αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή.
Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο Πέμπτη στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.