"Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι τα νούμερα βγαίνουν"


Την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών καταρρέει, πολλές κοινωνικές ομάδες είναι "στα κάγκελα" και γίνονται επεισόδια σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με αφορμή το προσφυγικό και τα hotspots,  ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε την Δευτέρα στην Βουλή πως «αν η αξιολόγηση πάει τον Μάιο ή τον Ιούνιο καήκαμε».

«Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος για μένα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ανησυχία του για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι όταν επιστρέψει το κουαρτέτο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει περίπου 15 ημέρες συζητήσεων για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας πως «πρέπει να πείσουμε ότι τα νούμερα "βγαίνουν" για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2018».

Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις», τόνισε στην συνέχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, διαβεβαίωσε πάντως πως η δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα καλά νέα είναι ότι οι Θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού και του φορολογικού, εκτιμώντας ότι τα νομοσχέδια συνεισφέρουν στον βασικό στόχο για 3,5% πλεόνασμα το 2018.

«Οι θεσμοί συζητούν σοβαρά την αύξηση των εισφορών κατά 1%» πρόσθεσε.

Ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πάντως ότι ο ίδιος αισθάνθηκε περισσότερο αισιόδοξος την Παρασκευή, δηλαδή την ημέρα που έφυγε το κουαρτέτο, παρά την Δευτέρα, που είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.