Με κατηγορήσατε στην ομιλία σας κ. Τσίπρα, ότι στην πρώτη μου τοποθέτηση σας αποκάλεσα άσχετο και ψεύτη. Θυμάμαι πολύ καλά όταν σηκωθήκατε να ανταπαντήσετε στην δευτερολογία σας, εκτός κειμένου, πριν από 15 μέρες και χρησιμοποιήσατε τη φράση, περί αυταπάτης και αναρωτιέμαι: Ένας πρωθυπουργός ο οποίος από αυτό το βήμα αναγνωρίζει δημόσια ότι αυταπατήθηκε, τι είναι καταρτισμένος κ. Τσίπρα; Να το καταλάβουμε.
Ως προς το ζήτημα των ψεμάτων. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος έταζε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα δώσει 13η σύνταξη, τι είναι; Είναι ειλικρινής κ. Τσίπρα;

Η κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είπατε ψέματα στους πολίτες, ότι τους παραπλανήσατε και ότι η διαρκής επίκληση, της 2ης εκλογικής σας νίκης, δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για τη ζημιά την οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Διότι τότε δυστυχώς μπήκαν οι βάσεις για την οικονομική πορεία την οποία ακολουθούμε σήμερα. Αλήθεια κύριε Πρόεδρε της Βουλής, τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο θα την προγραμματίσετε κάποια στιγμή; Για να μάθουμε ακριβώς τι έγινε και ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς. Αναγκάζομαι να επανέλθω σε πράγματα τα οποία σας τα έχω ξαναπεί, πλην όμως φαίνεται ότι έχετε κάποια εν γενεί δυσκολία με τους αριθμούς.

Έχω λοιπόν εδώ τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι έλεγε η Επιτροπή στο τέλος του 2014; Ανάπτυξη για το 2015 2,9% και 3,7%. Τι λέει σήμερα η Επιτροπή; Ύφεση 0,2% - 0,3%. Αυτό δεν αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Όσο και αν δεν καταλαβαίνετε από αριθμούς, στοιχήσατε στην ελληνική οικονομία 21 δις ευρώ σε απώλεια του Α.Ε.Π. και αυτό είναι υπεράνω οποιασδήποτε αμφισβήτησης.
Αναφέρεστε μονίμως στη συμφωνία, την οποία πράγματι ψηφίσαμε τον Αύγουστο του 2015 και είμαστε υπερήφανοι που εμείς κρατήσαμε σε μία δύσκολη συγκυρία τη χώρα στην Ευρώπη. Αλλά, για πείτε μου κ. Τσίπρα, που ακριβώς στη συμφωνία αναφέρεται το «Υπερταμείο» με ζωή 100 χρόνια, μέχρι το 2115. Τα δισέγγονά μας ακόμα θα υπάρχουν και το «Υπερταμείο» θα βρίσκεται και αυτό σε ζωή. Που ακριβώς αναφέρονται όλα αυτά; Που ακριβώς στη συμφωνία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να λογοδοτεί η Βουλή των Ελλήνων; Γιατί δεν υπάρχει άποψη της Βουλής. Υπάρχει μόνο ενημέρωση και τις καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες παίρνονται με πλειοψηφία 4/5, δεν μπορεί να τις πάρει μόνη της η ελληνική Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του ταμείου. Χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των ξένων.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, που όλα αυτά αναφέρονται στη συμφωνία, την οποία ψηφίσαμε; Ή μήπως η συμφωνία έχει αναφορά στον «κόφτη»; Για πείτε μου κ. Τσίπρα, πότε μπήκε ο «κόφτης» στο δημόσιο διάλογο; Μήπως έγινε τους τελευταίους δύο μήνες; Μήπως έγινε μετά την διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας με το Δ.Ν.Τ.; Υπήρχε ζήτημα «κόφτη» πριν; Ο «κόφτης» είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο μέτρων το οποίο φέρατε μπορεί να αποδώσει, για αυτό και σας τον επέβαλαν. Και πράγματι, χρειάζεται η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ένα μηχανισμό ελέγχου των δαπανών και υπήρχε τέτοιος μηχανισμός από το 2014. Γιατί δεν αρκούσε στους ξένους; Τον ψηφίσαμε εμείς. Έχετε απαντήσει επ’ αυτού; Γιατί σας ζήτησαν ειδικό πρόσθετο «κόφτη»; Γιατί πολύ απλά κ. Τσίπρα δεν σας πιστεύει κανείς. Ούτε εντός Ελλάδος, ούτε εκτός.
Αναφερθήκατε στην εκλεκτική σχέση την οποία έχετε με το Δ.Ν.Τ. και εδώ πράγματι πρέπει να πω ότι μένω άφωνος. Διότι έχετε πετύχει κάτι μοναδικό. Τις προτάσεις του Ταμείου, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή μία πιο επιθετική παρέμβαση στο χρέος και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, να μην τα συζητάτε και να αποδέχεστε τον «κόφτη». Πως το καταφέρατε αυτό;
Αλήθεια, θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Εμείς σας είπαμε τη δικιά μας θέση. Η δικιά σας θέση ποια είναι; Μπορείτε να το πετύχετε; Η απάντηση είναι, ότι δεν μπορείτε να το πετύχετε, διότι δυστυχώς δεν είστε πια αξιόπιστος συνομιλητής και για αυτό με την παρέμβαση την οποία δρομολογείτε για το χρέος, δεσμεύεται τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα για 15 χρόνια, τα οποία εγώ σας λέω ότι απλά δεν είναι βιώσιμα.

Μία παρατήρηση πάλι επί των αριθμών και επί της κατανόησης του αντικειμένου της οικονομίας. Τι μας είπατε σήμερα; Ότι τα μέτρα λέει συνολικά τα οποία πάρθηκαν από το 2000 έως το 2014 ήταν 90 δις. Μάλιστα. Τι λέει η δική σας έκθεση στον τελευταίο προϋπολογισμό τον οποίο καταθέσατε; Την περίοδο 2010 – 2014 τα μέτρα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έφτασαν το 24,5% του Α.Ε.Π. Κάντε μία διαίρεση. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Λίγο κάτω από 60 δις ευρώ. Δεν τα πάτε καλά με τα δισεκατομμύρια κ. Τσίπρα, σας το έχω πει πολλές φορές. Τι είναι τα δις; Στραγάλια; Να μην ξέρετε πόσα είναι τα μέτρα τα συνολικά;
Και κάτι ακόμη σχετικά με το μείγμα της πολιτικής. Αλήθεια, μιας και επιμένετε να σχολιάζετε τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Για σχολιάστε μου κ. Τσίπρα, τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Ντομπρόβσκι, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι η επιλογή του μείγματος των φόρων ήταν δικιά σας επιλογή. Για σχολιάστε το και αυτό λοιπόν. Τα μέτρα, βεβαίως δική σας επιλογή ήταν. Αυτό σας εξηγούμε τόσο καιρό. Δική σας επιλογή ήταν και δική σας επιλογή ήταν να δώσετε αυξήσεις 150.000.000 ευρώ στους Δημοσίους Υπαλλήλους όταν δεν το αντέχει η οικονομία.

Δική σας επιλογή είναι να δημιουργείτε συνέχεια πρόσθετες δομές στο Δημόσιο. Δικιά σας επιλογή είναι να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους και ημετέρους. Πράγματι, αυτό το μείγμα πολιτικής είναι δικό σας, αλλά ξέρετε κάτι κ. Τσίπρα, τους φόρους όλοι θα τους πληρώσουμε. Και ειδικά οι ασθενέστεροι και ακόμα η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί την ένταση της φοροκαταιγίδας η οποία ψηφίζεται σήμερα. Περιμένετε όμως, σε 2 – 3 μήνες όταν θα έρθει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολύ χειρότερα για την Κυβέρνησή σας, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ κ. Τσίπρα. Θα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα τα πράματα στην πραγματική οικονομία.
Και μιας και αναφερθήκατε στις δικές μας πολιτικές και στη σχέση την οποία είχαμε εμείς με την τρόικα. Εγώ θέλω να σας θυμίσω κ. Τσίπρα, ότι εμείς προβήκαμε σε μια σειρά φορολογικών μειώσεων. Μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης. Μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν και εσείς πετύχετε τα ίδια, να έρθετε εδώ να μας το πείτε. Και το κάναμε χωρίς την έγκριση της τρόικα.
Και κάτι τελευταίο για τον κ. Καμμένο. Αναφερθήκατε κ. Καμμένο στην τελευταία σας αποστροφή, στο πως θα αισθάνονται άραγε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν θα ξαναβλέπουν τα βίντεο από τις παρεμβάσεις τις οποίες έκαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν θα έχετε πετύχει μία καλή συμφωνία για τη χώρα. Εσείς πως αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που ζητούσατε να πέσουμε στα «τέσσερα» και λέγατε όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα κ. Καμμένο, για τα οποία ουδέποτε ζητήσατε συγνώμη;



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.