Έντονη βροχόπτωση, κατολισθήσεις δρόμων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα.
Στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας απαιτήθηκε ο απεγκλωβισμός επιβατών 10 οχημάτων , που είχαν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο Μεσολόγγι αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.
Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.
Παράλληλα συνεργεία εργάζονταν, προκειμένου να αποκαταστήσουν όπου υπήρχαν προβλήματα με την υδροδότηση.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων». Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την κακοκαιρία, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι πολλές οι υλικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών».
Όσον αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφονται στις περιοχές Ζευγαράκι και Καινούργιο, ενώ στην περιοχή Μεσολογγίου υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Οινιάδων.
Επίσης, έχουν πλημμυρίσει σπίτια στη δημοτική ενότητα Οινιάδων Μεσολογγίου, και ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την φιλοξενία πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία της περιοχής.
Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης, «αν δεν υπάρξουν άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».
 
Σύμφωνα με το onairnews.gr, η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Φαραγγιού της Κλεισούρας ( Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας) έχει καταρρεύσει σε σημεία, ενώ από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου, χρειάστηκε παρέμβαση απεγκλωβισμού οδηγών.

Σοβαρά προβλήματα και στη Πρέβεζα

Πολλά προβλήματα και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου το Νομό Πρέβεζας.
Η έντονη βροχόπτωση που έπεσε στα ορεινά της περιοχής είχε ως συνέπεια να ξεχειλίσει ένας ξεροπόταμος ο οποίος περνά μέσα από τον οικισμό και να πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το mypreveza.gr, γύρω στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι του Λούρου άκουσαν ξαφνικά μια βοή και βγαίνοντας έξω για να δουν τι συμβαίνει είδαν ένα ορμητικό «ποτάμι» νερού και λάσπης να ξεχύνεται στους γύρω δρόμους.
Tο νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το ένα μέτρο ενώ μπήκε με ορμή στα σπίτια προκαλώντας πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής καταστροφές,.
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους του Λούρου να προσπαθούν με σκούπες, φαράσια και λάστιχα, να απομακρύνουν τις λάσπες από τα σπίτια, τα καταστήματά τους και να περισώσουν ότι απέμεινε από τις περιουσίες που έχτιζαν με μόχθο και θυσίες για πολλά χρόνια.
‘Ολο το βράδυ συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους έτσι ώστε να μη κινδυνέψει η ζωή τους αφού ο χείμαρρος έφτασε μέχρι τα κρεβάτια τους.
Όπως μεταδίδει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λούρου Θοδωρής Κατσαούνος μίλησε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έγιναν αφορούν περίπου 20 κατοικίες και επιχειρήσεις.
Το νερό που «έπνιξε» τον Λούρο προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές σε Κοτσανόπουλο και Άνω Ράχη όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ υπάρχουν προβλήματα σε αρκετά σημεία και στην υδροδότηση.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης βρέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή και επισκέφθηκε όλα τα σημεία που επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, ενώ όπως υπογράμμισε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από το συνεργείο του Δήμου. Στον Λούρο βρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.
Εκτός από τον Λούρο όμως, πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στην Δ.Ε Ζαλόγγου όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Ματέρη υπάρχουν πλημμύρες τόσο στον οικισμό του Καναλίου , στην Μυρσίνη, στο Μεγαδένδρο και άλλα χωριά της περιοχής στα οποία έχουν καταγραφεί και κατολισθήσεις, ενώ σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου πολλά προβλήματα υπήρξαν σε όλο το Νομό Πρέβεζας, όπως στο Κερασώνα όπου το ποτάμι κατέβασε πολλά νερά, στην Τύρια, στο Χειμαδιό προς Ριζά όπου ο δρόμος έπεσε και αυτή την ώρα τα συνεργεία πραγματοποιούν by bus για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος και να δοθεί στην κυκλοφορία, στο Φανάρι και στην Πάργα.

Μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία του Δήμου Πρέβεζας που αντιμετωπίζουν προβλήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση προς όλα τα σπίτια ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τουλάχιστον να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των πολιτών που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.
Σε ό,τι αφορά την πόλη της Πρέβεζας , παρότι υπήρξαν υψηλά ύψη βροχόπτωσης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βαγγέλης Ροπόκης υπογραμμίζει ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές αφού το προηγούμενο διάστημα(σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη ΔΕΥΑΠ) είχαν γίνει καθαρισμοί των επικίνδυνων σημείων και κυρίως του χειμάρρου Καρυδά που αποτελεί την μεγαλύτερη «απειλή» για την περιοχή.
Πηγές: Mypreveza.gr, onairnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.