Αφετηρία για να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας , μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε το Συνέδριο ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της με στόχο είναι να δοθεί ώθηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση του κράτους, με αιχμή την ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση.

«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταρρύθμιση με άξονες την Αποκέντρωση και την προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης

«Έχει φτάσει πλέον η ώρα να δομήσουμε από την αρχή, το νέο μοντέλο οργάνωσης του Κράτους μας. Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Γιατί πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε απαθείς να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της, η νέα γενιά μας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο να υπονομεύεται συστηματικά, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και να υπονομεύεται μάλιστα, από εκείνους που ευθύνονται γι αυτήν. Να υπονομεύεται από την απουσία πολιτικής συναίνεσης στον τρόπο αντιμετώπισης της. Να υπονομεύεται από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετατόπισης των ευθυνών. Να υπονομεύεται από το λαϊκισμό, δεξιό κι αριστερό, που επικρατεί στη σημερινή πολιτική ζωή» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται μια αναδόμηση από τα πάνω προς τα κάτω, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση. Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι λοιπόν δυνατόν, να εμπιστευτούμε το εγχείρημα της εξόδου της κοινωνίας και της Πατρίδας μας από την κρίση, σε λογικές και σε πρόσωπα που τη δημιούργησαν. Δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε ξανά, συνταγές και μοντέλα που απέτυχαν».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να χτιστεί μία νέα Ελλάδα. «Πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα όπως το προσωπικό των Δήμων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, τη λειτουργία των κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών όπως είναι η δημοτική Αστυνομία, τους ΚΑΠ, αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων τα οποία προορίζονται για κοινωφελή έργα υπέρ των πολιτών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι αυτονόητο ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων, οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι να έχουν την ευθύνη για το προσωπικό τους, με βάση τις ανάγκες τους και τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες.

Σχολιάζοντας ο κ. Πατούλης όσα ισχύουν σήμερα διερωτήθηκε: γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να μας εγκρίνει ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών πόσους θα προσλάβουμε, γιατί πρέπει να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και να μας υποχρεώνει με νόμο για το αν θα ανανεώνουμε ή όχι τις συμβάσεις με τους εργαζόμενους μας, γιατί δεν πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να αποφασίζει αν θα δεχθεί η θα απορρίψει το αίτημα μετακίνησης ενός υπαλλήλου του σε κάποια άλλη θέση, σε άλλο Δήμο ή φορέα του Κράτους; Δεν πρέπει να είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε εμείς τον κρίσιμο και τελευταίο λόγο, όταν αυτή η μετακίνηση μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών μας; Με ποια λογική και με ποια πολιτική νομιμοποίηση μπορεί να αποφασίζει ένας Υπουργός αν θα καταργήσει εν μια νυκτί , κρίσιμες για τις τοπικές μας κοινωνίες δημοτικές υπηρεσίες, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία ή οι σχολικοί φύλακες, χωρίς προηγουμένως να έχει τη σύμφωνη γνώμη μας;

«Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε, γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών ή Εσωτερικών να αποφασίζει για το αν θα μας αυξήσει ή θα μας μειώσει τους ΚΑΠ».

Ο κ Πατούλης ζήτησε την πιστή και όχι επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, οι δήμοι να έχουν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμός των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε αυτά λέγονται ΕΣΠΑ, είτε λέγονται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

« Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε, γιατί πρέπει να παρακαλάμε έξω από τα γραφεία των Υπουργών, ή των Περιφερειαρχών, για να μας χρηματοδοτήσουν ένα σχολείο, μια πλατεία η μια παιδική χαρά; Δικά τους είναι τα χρήματα; Από το σπίτι τους τα έφεραν;

Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες, Κι αυτό που θέλουμε είναι το αυτονόητο. Να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των χρημάτων μας. Δεν θεωρούμε ότι είναι πιο ικανοί ούτε οι Υπουργοί, ούτε οι Περιφερειάρχες, από τους Δημάρχους».

Δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική δύο ταχυτήτων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας

Αναφερόμενος στην καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική δύο ταχυτήτων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε, γιατί πρέπει οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται με καλύτερους όρους από τους Δημάρχους; Δεν αντιλαμβανόμαστε τι περισσότερο προσφέρουν και πόσο μεγαλύτερες ευθύνες έχουν για να αμείβονται με τόσο υψηλούς μισθούς, σε σχέση με Δημάρχους που διαχειρίζονται προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει ένας Δήμαρχος να παραιτείται αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής και δεν ισχύει το ίδιο για έναν βουλευτή, όταν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος; Δεν αντιλαμβανόμαστε τέλος γιατί πρέπει να μπει όριο θητειών στους Δημάρχους, όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές.

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί σε μια δημοκρατία, το πολιτικό προσωπικό να αντιμετωπίζεται με άλλα κριτήρια σε μια σειρά από ζητήματα πέραν του μισθολογικού, όπως π.χ. το συνταξιοδοτικό».

Θέλουμε απλή λογική και όχι απλή αναλογική – Όχι στη μείωση της θητείας των αιρετών 

Σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που έχει μάθει να λειτουργεί με σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

« Για μας, σημείωσε, είναι αυτονόητη ανάγκη, να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Και αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αφενός γιατί ως θεσμός διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης. Αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά. Για μας είναι θέμα απλής λογικής το να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, κι όχι κάτι που μας επιβάλλεται από πάνω.

Είμαστε ο θεσμός που διαθέτει τη μέγιστη αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

Γι αυτό έχουμε μάθει να λειτουργούμε σεβόμενοι της αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας. Να υλοποιούμε τις αποφάσεις των πλειοψηφιών, σεβόμενοι όμως πάντοτε και τις απόψεις των μειοψηφιών. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογικού συστήματος, δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, Είναι ζήτημα απλής λογικής. Μόνον με αυτόν τον τρόπο πάνε μπροστά οι κοινωνίες. Με λογική και συναίνεση. Στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα.

Γιατί παρά τα όσα αρνητικά μπορεί να έχει το σχετικά πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει σήμερα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας.

Και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών. Για μας ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς , παιδικές χαρές. Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου. Και δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Είναι εμμονή κι όχι ανάγκη. Αντίθετα, ανάγκη και αυτονόητη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν μια και καλή, οι αρμοδιότητες μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους. Να ξέρουμε όλοι από την αρχή , ποιος κάνει, τι».\

Για να μην ζήσουμε άλλη Μάνδρα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των φορέων του κράτους

.Επικαλούμενος την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι ρόλοι και οι ευθύνες όλων των φορέων του κράτους.

«Στην περίπτωση της Μάνδρας η Περιφέρεια μήνυσε τον εαυτό της και στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από το Δασάρχη ,ως δικαιολογία για την απραξία της. Το Κεντρικό Κράτος από την αρχή έριχνε την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση γενικά και οι Δήμοι έτρεχαν να διαχειριστούν την τραγωδία τοπικά. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας διδάξει» ανέφερε.

Η Μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευθεί από συνταγματική αναθεώρηση

Εστιάζοντας στη σημασία εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου φορολογικής πολιτικής με φορολογική αποκέντρωση και αναβάθμισης του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε πως η Μεταρρύθμιση στο Κράτος ,πρέπει να συνοδευτεί από συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε, πως οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικότερα επικαλέστηκε σειρά μελετών που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για σημαντικά ζητήματα όπως η φορολογική αποκέντρωση και τα ευρωπαικά εκλογικά συστήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνία όρθια

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα εστίασε στον αγώνα που έδωσε, για να πάψει η υποχρηματοδότηση των Δήμων, να μην δεσμευθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία των κοινωνικών δομών, την απόδοση του 20% των πόρων του Πράσινου Ταμείου, την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη διαχείριση του προσφυγικού.

Διεκδικούμε, ανέφερε, να μπει ένα τέλος στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και στην περαιτέρω μείωση του προυπολογισμού, να αυξηθούν οι πόροι για δημόσιες επενδύσεις, να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή μας, στα χρήματα του ΕΣΠΑ, να μας αποδοθούν τα παρακρατηθέντα της περιόδου 2010-2016, να ενισχυθούν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι.

Δεν θα μας διχάσουν, το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως το γεγονός ότι έχει γίνει πιο δυνατή η φωνή της Αυτοδιοίκησης «ενοχλεί».

«Κάποιοι μας θέλουν επαίτες. Προσπαθούν έντεχνα να μας διχάσουν και να βάλουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας : «Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Γνωρίζουμε καλά ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας . Στο Συνέδριο θα επιβεβαιώσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Το Κράτος, τις Ζωές μας, την Ελλάδα».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.