Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει περάσει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιστρέψει το έντονα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για αυτή μετά από την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την Τετάρτη. Μια πρεμιέρα, η οποία συνοδεύτηκε από ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ αλλά και πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτων κατοικιών που θεωρητικά προστατεύονται.

Μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων και επίσημων ανακοινώσεων από το γραφείο Πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και από την Αντιπροεδρία η κυβέρνηση φτιάχνει ένα αφήγημα που μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Η πρώτη κατοικία των πραγματικά αδύναμων προστατεύεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τα ακίνητα που πλειστηριάζονται ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να τους «προστατεύσει». Με αυτό τον τρόπο κατηγορεί αμέσως τα Μέσα που ασκούν κριτική στην πρακτική των πλειστηριασμών αλλά και εμμέσως τα κινήματα πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιχείρησαν για άλλη μια φορά προχθές να διακόψουν την διαδικασία των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα τις γνωστές εικόνες με τα ΜΑΤ και τα χημικά στο Ειρηνοδικείο. 

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί ή να προστατεύσει όσους πήραν δανεικά και αγύριστα για να φτιάξουν βίλες με πισίνες και όσους πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους βγάζοντας τα κέρδη τους αφορολόγητα στο εξωτερικό», αναφέρει το Μεγάρου Μαξίμου σε ανακοίνωση που έβγαλε με αφορμή δημοσιεύματα για το θέμα των πλειστηριασμών και στην οποία προθέτει: «Σε ό,τι αφορά στη λαϊκή κατοικία, διαβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την προστατεύσει και θα την προστατεύσει».  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για «παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών».  Μάλιστα και από το υπουργείο γίνεται λόγος για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» οι οποίοι εντοπίζονται.  «Η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα», γράφει το ενημερωτικό σημείωμα.

Το μπαράζ ενημερώσεων και σημειωμάτων συνεχίστηκε από το γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που εξέδωσε σημείωμα με ερωταπαντήσεις σχετικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ένα σημείωμα στο οποίο περιλαμβάνεται και το εξής κατηγορηματικό συμπέρασμα: «Δεν υπάρχουν κατηγορίες του πληθυσμού … που δεν μπορούν να ενταχθούν στον αναθεωρημένο «Νόμο Κατσέλη» («Νόμο Σταθάκη») εφόσον έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους». Με λίγα λόγια όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του «Νόμου Κατσέλη» μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις, μια λογική πολύ μακριά απότι έχουν δείξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. 

Τι ισχύει τελικά για τους πλειστηριασμούς

Η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς εξασφαλίζεται μέχρι τις 31/12/2018 μόνο για όσους έχουν υποβάλει αίτηση εισαγωγής στον «Νόμο Κατσέλη», όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη». 

Βέβαια για την υπαγωγή στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ισχύουν αυστηρά κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα ή τα 280.000 ευρώ για μια οικογένεια με τρία παιδιά και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δαπάνες τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση με αυτά τα όριο προστατεύεται οι πρώτες κατοικίες του 70% των νοικοκυριών και αυτό βέβαια μέχρι το 2019. Εξάλλου αυτό το κομμάτι των προς πλειστηριασμό ακινήτων, που αποτελείται από διαμερίσματα στο Παγκράτι, στην Κυψέλη και αλλού- κανείς δεν βιάζεται να το βγάλει «στο σφυρί», διότι είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όσοι ξεπερνούν αυτά τα όρια είναι αυτόματα και «στρατηγικοί κακοπληρωτές», και σίγουρα δεν σημαίνει πως το επόμενο διάστημα δεν θα αυξηθούν οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Θα είναι περιορισμένοι, πιο «διακριτικοί» αλλά θα είναι εκεί σε κάθε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.