Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για όσους διεκδικούν υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.
Και αυτό γιατί μπορεί τα «κόκκινα» δάνεια να διαμορφώθηκαν στα 100,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν πως ο μόνος τρόπος να μειωθούν είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και να κλείσει η «πόρτα» του νόμου Κατσέλη για όσους προστρέχουν σε αυτόν για προστασία.
Οι αλλαγές που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας οδηγούν σε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.
Ενδεικτικά το «fit and proper» ενός οφειλέτη που ζητά υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη δεν θα κρίνεται από το δικαστήριο, αλλά από την αρχή και αφού πρώρα γίνει άρση του τραπεζικού του απορρήτου για να διαπιστωθεί εάν διαθέτει χρήματα να πληρώσει ή όχι. Ομοίως, οι αιτήσεις οφειλετών που έχουν μεταβιβάσει ακίνητα ή έχουν πτωχεύσει με δόλο θα κόβονται απνευστί.
Αλλά το πλαίσιο δεν θα γίνει πιο αυστηρό για τους νεόπτωχους που αιτούνται υπαγωγή στο νόμο, αλλά και για όσους είναι ήδη σε αυτόν. Έτσι, όσοι πιαστούν να χρησιμοποιούν το νόμο για να αποφύγουν την αποπληρωμή οφειλών τους, θα χάνουν αυτομάτως την προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών. Το ίδιο θα ισχύει όταν ο οφειλέτης παύει – αναιτιολόγητα- να ανταποκρίνεται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής του.
Μια εξαιρετικά δυσμενής αλλαγή σχετίζεται με τους κληρονόμους του οφειλέτη. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποβιώσει, οι κληρονόμοι του δεν θα κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη, αλλά θα αναλάβουν το χρέος στην αρχική του μορφή. Αυτό θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από εκείνες που το ακίνητο χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία από τους κληρονόμους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.