Την πεποίθηση πως απαιτούνται «αυστηρές προϋποθέσεις για ‘καθαρή’ έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι Έλληνες τραπεζίτες συντάσσονται με τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, υπέρ της λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το μνημόνιο, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα (μαξιλάρια) και η προληπτική γραμμή αποτελούν περισσότερο τεχνικά εργαλεία παρά την ουσία της λύσης.
Η μεγάλη πρόκληση, τόνισε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών απαντώντας στην ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι εάν θα υπάρξουν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι «καθαρή απάντηση για τις τράπεζες, με ολοκλήρωση των stress tests, καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πλήρης άρση των capital controls», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Το ζωτικό ερώτημα σήμερα δεν είναι εάν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, τόνισε ο κ. Καραμούζης.