Ένοχοι κρίθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος τους δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη το περασμένο Σάββατο στον Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.
Το δικαστήριο ανέβαλε την επιβληθείσα ποινή για τους δύο 20χρονους επί τριετία ενώ για τον 36χρονο τη μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα καθώς δεν συνέντρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής.
Οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (για τις ζημιές στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μπουτάρη), ενώ ο 20χρονος, που τιμωρήθηκε με την μεγαλύτερη ποινή, αντιμετώπιζε, επιπλέον, το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης, δέχτηκε ότι επρόκειτο «περί οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του δημάρχου», θέση την οποία διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.
Κατά την απολογία τους ενώπιον του Δικαστηρίου νωρίτερα, οι τρεις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ενώ απολογήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους.
Τη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι το τέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων και στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε «ξεκάθαρα ενορχηστρωτής» του επεισοδίου, περιγράφοντας τη συμμετοχή καθενός εκ των καταδικασθέντων στην εναντίον του επίθεση.
Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ο κ. Μπουτάρης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.